Kaszę gryczaną w zasadzie jemy z mięsem i sosem, trudno ją sobie wyobrazić tylko z warzywami. A przecież takie połączenie może smakować, zwłaszcza jeśli dobierzemy odpowiednie składniki. Do tej sałatki, którą można potraktować jako pełnowartościowy posiłek, wybrałam jarmuż, kalafior romanesco, pigwę i jabłka oraz oczywiście kaszę gryczaną. Połączenie świeżego jarmużu z ciepłymi składnikami tworzy niezwykłą jesienną sałatkę, która przypadnie do gustu każdemu.
Składniki na 4 porcje:
- 600 g jarmużu
- 1 kalafior romanesco
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki soku jabłkowego
- 1 cytryna
- 400 ml oleju krokoszowego lub lnianego
- 4 łyżki kaszy gryczanej
- 1 jabłko
- 1 pigwa
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Jarmuz w zasadzie jemy na cieplo, lecz jesli chcemy zrobic z niego salatke powinnismy go ugniesc w marynacie, aby stal sie bardziej miekki, a jednoczesnie tak przygotowany nie straci swoich wartosci odzywczych.
Najpierw jarmuz umyc dokładnie, poszarpac na kawalki wielkosci kesa i usunac twarde czesci lisci. Odcedzic i przelozyc do duzej miski.
Z octu jablkowego, soku jablkowego, soku z cytryny, oleju krokoszowego oraz soli i pieprzu zrobic marynate i polac nia jarmuz, nastepnie energicznie ugniatac rekami, az liscie beda miekkie.
Umyc dokladnie kalafior romanesco, odciac poszczególne rózyczki i usmazyc na rozgrzanym oleju. Jablko i pigwe pokroic w kostke, dodac do romanesco razem z kasza gryczana. Smazyc wszystko do momentu az kasza zmieknie. Doprawic solą, pieprzem i galka muszkatolowa.
Przed podaniem dodac do jarmużu pozostale, jeszcze cieple skladniki.
Uwielbiam kaszę gryczaną. Mam z uprawy koleżanki, więc wiem, że nie jest desykowana. A tego myku z jarmużem nie znałam, dzięki :-)
OdpowiedzUsuńTo takie typowo jesienne smaki, mojej rodzinie bardzo smakowala, poza tym lubimy zawsze cos nowego.
UsuńNa pewno wypróbuję. Sałatka zapowiada się bardzo smacznie. 😋
OdpowiedzUsuńGoraco polecam, to takie uniwersalne smaki, prawie kazdemu odpowiadaja.
Usuń