Propozycja na smaczną kolację lub obiad. Placuszki z czerwonej soczewicy z orzeszkami ziemnymi. Smakuje doskonale z dipem jogurtowym. Danie jest wegetariańskie, a nawet wegańskie, jeśli zamiast jogurtu użyjemy wegańskiej alternatywy.
Składniki na 4 porcje:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- trochę oliwy z oliwek
- garść natki świeżej pietruszki
- 20 g orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- olej roślinny do smażenia
Jogurtowy dip:
Posiekac drobno czerowona cebule i zabek czosnku i smazyc na oliwie z oliwek az osiagna zloty kolor. Przelozyc do duzej miski.
Soczewice dokladnie oplukac, ugotowac na wodzie wedlug przepisu na opakowaniu i przelozyc do miski z cebula.
Nastepnie dodac posiekana natke pietruszki, drobno posiekane orzeszki ziemne, sól, pieprz, proszek curry i skrobie kukurydziana. Wszystko dokladnie wymieszac.
Uformowac placuszki i smazyc z obydwu stron na oleju roslinnym do uzyskania zlotego koloru. Ulozyc na papierowym reczniku, aby pozbyc sie nadmiernego tluszczu.
Przygotowac Dip. Zetrzec ogórka na tarce z duzymi oczkami, dodac jogurt, sok z polowy limonki i doprawic do smaku sola i pieprzem.
Pyszne i pożywne bezglutenowe kotleciki. Zapisuję i niebawem zrobię i ja! :D
OdpowiedzUsuńPolecam, sa naprawde smaczne
Usuń