7 czerwca 2023

Placuszki z soczewicy z orzeszkami ziemnymi

Propozycja na smaczną kolację lub obiad. Placuszki z czerwonej soczewicy z orzeszkami ziemnymi. Smakuje doskonale z dipem jogurtowym. Danie jest wegetariańskie, a nawet wegańskie, jeśli zamiast jogurtu użyjemy wegańskiej alternatywy.


Składniki na 4 porcje:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę oliwy z oliwek
  • garść natki świeżej pietruszki
  • 20 g orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • olej roślinny do smażenia
Jogurtowy dip:
  • 200 ml jogurtu
  • mały ogórek
  • sok z 1/2 limonki
  • sól, pieprz

Posiekac drobno czerowona cebule i zabek czosnku i smazyc na oliwie z oliwek az osiagna zloty kolor. Przelozyc do duzej miski.

Soczewice dokladnie oplukac, ugotowac na wodzie wedlug przepisu na opakowaniu i przelozyc do miski z cebula.

Nastepnie dodac posiekana natke pietruszki, drobno posiekane orzeszki ziemne, sól, pieprz, proszek curry i skrobie kukurydziana. Wszystko dokladnie wymieszac.

Uformowac placuszki i smazyc z obydwu stron na oleju roslinnym do uzyskania zlotego koloru. Ulozyc na papierowym reczniku, aby pozbyc sie nadmiernego tluszczu.

Przygotowac Dip. Zetrzec ogórka na tarce z duzymi oczkami, dodac jogurt, sok z polowy limonki i doprawic do smaku sola i pieprzem.

Placuszki podawac z dipem lub innym dowolnym sosem.

2 komentarze:

  1. Pyszne i pożywne bezglutenowe kotleciki. Zapisuję i niebawem zrobię i ja! :D

    OdpowiedzUsuń