16 kwietnia 2019

Łososiowa terrina

Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez terriny z łososia. To smaczna i delikatna potrawa z niewielką ilością składników i łatwa w przygotowaniu.

Składniki  na foremke 23x8 cm:
  • 500 g dzikiego łososia 
  • 1,5 łyżki koperku
  • 250 g creme fraiche 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1,5 łyżeczki skórki organicznej cytryny
  • 120 g wędzonego łososia

Pokroic lososia na sredniej wielkości kawalki i wlozyc go do zamrazarki na 30 minut.
Drobno posiekac koper, zetrzec skórke z cytryny organicznej (ok. 1,5  lyzeczki). 
Rozgrzac  piekarnik do 180° C 
Plasterki wedzonego lososia posypac koperkiem i zwinac  w rulonik. 
Wylozyc podluzna foremke folia  spozywcza w ten sposób, aby wystawala z jednego dlugiego boku. 
Zrobic farsz z mrożonych kawalków lososia, creme fraiche, skórki cytrynowej, soli i musztardy miksujac wszystko w blenderze, nastepnie dodac koperek i ewentualnie jeszcze doprawic. 
Wlozyc polowe farszu do foremki, następnie umiescic wzdluz  ruloniki wedzonego lososia i przykryc wszystko reszta farszu. 
Dwa razy uderzyc mocno foremke o twardy blat, aby splaszczyc ewentualne pecherzyki powietrza.   
Przykryc odstajaca folia, foremke wstawic do naczynia z goraca woda (woda powinna  siegac ok 2/3 wysokosci foremki) i piec  w kapieli wodnej ok. 40 minut. 
Wyjac z piekarnika i ostudzic. 
Przed wyjeciem terriny z formy ewentualnie wylac zgromadzony plyn. 


Podawac terrine  z ulubionymi dodatkami np. z sosem musztardowo-miodowym,  salata i posypana kielkami fioletowej rzodkiewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz