Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez terriny z łososia. To smaczna i delikatna potrawa z niewielką ilością składników i łatwa w przygotowaniu.
- 500 g dzikiego łososia
- 1,5 łyżki koperku
- 250 g creme fraiche
- 1 łyżeczka musztardy
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 1,5 łyżeczki skórki organicznej cytryny
- 120 g wędzonego łososia
Pokroic lososia na sredniej wielkości kawalki i wlozyc go do zamrazarki na 30 minut.
Drobno posiekac koper, zetrzec skórke z cytryny organicznej (ok. 1,5 lyzeczki).
Rozgrzac piekarnik do 180° C
Plasterki wedzonego lososia posypac koperkiem i zwinac w rulonik.
Wylozyc podluzna foremke folia spozywcza w ten sposób, aby wystawala z jednego dlugiego boku.
Zrobic farsz z mrożonych kawalków lososia, creme fraiche, skórki cytrynowej, soli i musztardy miksujac wszystko w blenderze, nastepnie dodac koperek i ewentualnie jeszcze doprawic.
Wlozyc polowe farszu do foremki, następnie umiescic wzdluz ruloniki wedzonego lososia i przykryc wszystko reszta farszu.
Dwa razy uderzyc mocno foremke o twardy blat, aby splaszczyc ewentualne pecherzyki powietrza.
Przykryc odstajaca folia, foremke wstawic do naczynia z goraca woda (woda powinna siegac ok 2/3 wysokosci foremki) i piec w kapieli wodnej ok. 40 minut.
Wyjac z piekarnika i ostudzic.
Przed wyjeciem terriny z formy ewentualnie wylac zgromadzony plyn.
Rozgrzac piekarnik do 180° C
Plasterki wedzonego lososia posypac koperkiem i zwinac w rulonik.
Wylozyc podluzna foremke folia spozywcza w ten sposób, aby wystawala z jednego dlugiego boku.
Zrobic farsz z mrożonych kawalków lososia, creme fraiche, skórki cytrynowej, soli i musztardy miksujac wszystko w blenderze, nastepnie dodac koperek i ewentualnie jeszcze doprawic.
Wlozyc polowe farszu do foremki, następnie umiescic wzdluz ruloniki wedzonego lososia i przykryc wszystko reszta farszu.
Dwa razy uderzyc mocno foremke o twardy blat, aby splaszczyc ewentualne pecherzyki powietrza.
Przykryc odstajaca folia, foremke wstawic do naczynia z goraca woda (woda powinna siegac ok 2/3 wysokosci foremki) i piec w kapieli wodnej ok. 40 minut.
Wyjac z piekarnika i ostudzic.
Przed wyjeciem terriny z formy ewentualnie wylac zgromadzony plyn.
Podawac terrine z ulubionymi dodatkami np. z sosem musztardowo-miodowym, salata i posypana kielkami fioletowej rzodkiewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz