Rzadko mozna przyrządzić smaczne i zdrowe danie w 5 minut. Smażone krewetki to doskonały przykład dania, które świetnie smakuje zarówno z chrupiącym pieczywem i kieliszkiem dobrego wina, lub jako dodatek do innych dań. W tym wypadku udoskonali tartę szparagową.
- 1 organiczna cytryna
- 1 bulwa świeżego czosnku
- 4 łyżki oleju
- 12 krewetek (bez głowy i skorupki)
- 1 gałązka rozmarynu
- sól i pieprz
- szczypta suszonych płatków chili
- 2 łyżki masła
Obrac skórke z cytryny i pokroic zielona czesc czosnku, jesli nie mamy, zastapic ja bulwa czosnku. Rozgrzac olej w bardzo goracej patelni. Dodac krewetki, skórke z cytryny, czosnek i rozmaryn. Doprawic sola, pieprzem i platkami chili i smazyc przez ok. 3 minuty, nie dluzej - jedynie do momentu gdy zmienia kolor. Dluzsze smazenie sprawia, ze robia sie gumiaste. Dodac masło, wymieszac wszystko i ulozyc na talerzu.
Mozna je podawac tylko z pieczywem lub jako dodatek do innych potraw, w tym wypadku do tarty ze szparagami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz