23 kwietnia 2019

Smażone krewetki

Rzadko mozna przyrządzić smaczne i zdrowe danie w 5 minut. Smażone krewetki to doskonały przykład dania, które świetnie smakuje zarówno z chrupiącym pieczywem i kieliszkiem dobrego wina, lub jako dodatek do innych dań. W tym wypadku udoskonali tartę szparagową.

Składniki:
  • 1 organiczna cytryna
  • 1 bulwa świeżego czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 12 krewetek  (bez głowy i skorupki) 
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • szczypta suszonych płatków chili
  • 2 łyżki masła

Obrac skórke z cytryny i pokroic zielona czesc czosnku, jesli nie mamy, zastapic  ja bulwa czosnku. Rozgrzac olej w bardzo goracej patelni. Dodac krewetki, skórke z cytryny, czosnek i rozmaryn. Doprawic sola, pieprzem i platkami chili i smazyc przez ok. 3 minuty, nie  dluzej - jedynie do momentu gdy zmienia kolor. Dluzsze smazenie sprawia, ze robia sie  gumiaste. Dodac masło, wymieszac wszystko i ulozyc na talerzu.

Mozna je podawac tylko z pieczywem lub jako dodatek do innych potraw, w  tym wypadku do tarty ze szparagami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz