15 kwietnia 2019

Wielkanocne muffinki

Proste i bardzo smaczne czekoladowe muffinki ze śmietaną i morelami. Smakują nie tylko na Wielkanoc.

Składniki na 12 sztuk:
  • 250 g mąki
  • 240 g wody
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 85 ml oleju
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 30 g kakao do pieczenia
  • 1/2 proszku do pieczenia
Krem:
  • 150 ml śmietany
  • 100 ml  kwaśnej  śmietany
  • 2 łyżeczki śmietan-fix
  • 12 połówek moreli

Wlozyc wszystkie  skladniki kremu do miski i ubic na sztywno, nastepnie wlozyc do torebki foliowej i przechowac w lodówce.
Posiekac czekolade, dodac do niej wszystkie skladniki ciasta i dokladnie zmiksowac.
Wlać ciasto do foremek na muffinki i piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180° C przez około 20 minut. Następnie ostudzic.

Odciac róg torebki i rozprowadzic krem na babeczkach. Wysuszyc polówki moreli recznikiem papierowym i umiescic na kremie. 

2 komentarze:

  1. Jej! Znalazłam polski produkt: ŚMIETANA! A jajeczka fajniutkie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawde mówiac smietana jest niemiecka, tylko naklejka polska:) Poczatkowo planowalam "spolszczyc" w ten sposób wszystkie skladniki, ale to zbyt mozolna praca, poza tym niektóre artykuly maja tyle napisów, ze to nie mialoby sensu. Pozostalam wiec z malymi wyjatkami przy oryginalnych zdjeciach, wiekszosc opakowan i tak ma zdjecie lub rysunek, który jest doskonala ilustracja zawartosci, a owoce i warzywa i tak opisów nie potrzebuja.

      Usuń