Proste i bardzo smaczne czekoladowe muffinki ze śmietaną i morelami. Smakują nie tylko na Wielkanoc.
- 250 g mąki
- 240 g wody
- 150 g cukru trzcinowego
- 85 ml oleju
- 50 g gorzkiej czekolady
- 30 g kakao do pieczenia
- 1/2 proszku do pieczenia
Krem:
Wlozyc wszystkie skladniki kremu do miski i ubic na sztywno, nastepnie wlozyc do torebki foliowej i przechowac w lodówce.
Posiekac czekolade, dodac do niej wszystkie skladniki ciasta i dokladnie zmiksowac.
Wlać ciasto do foremek na muffinki i piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180° C przez około 20 minut. Następnie ostudzic.
Odciac róg torebki i rozprowadzic krem na babeczkach. Wysuszyc polówki moreli recznikiem papierowym i umiescic na kremie.
Jej! Znalazłam polski produkt: ŚMIETANA! A jajeczka fajniutkie :-)
OdpowiedzUsuńPrawde mówiac smietana jest niemiecka, tylko naklejka polska:) Poczatkowo planowalam "spolszczyc" w ten sposób wszystkie skladniki, ale to zbyt mozolna praca, poza tym niektóre artykuly maja tyle napisów, ze to nie mialoby sensu. Pozostalam wiec z malymi wyjatkami przy oryginalnych zdjeciach, wiekszosc opakowan i tak ma zdjecie lub rysunek, który jest doskonala ilustracja zawartosci, a owoce i warzywa i tak opisów nie potrzebuja.
Usuń