Składniki na 4 porcje:
- 400 g fileta z dorsza (bez skóry)
- 50 g mąki
- 2 jajka
- 1-2 łyżeczki płatków chilli
- 50 g panko lub bułki tartej
- olej rzepakowy i masło klarowane
- sól morska
- 1 organiczna cytryna
Ziemniaki:
- 8 ziemniaków
- 1-2 gałązki rozmarynu
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- sól morska
Sos musztardowy:
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki jogurtu (1% tłuszczu)
- 50 g masła
Sałatka:
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek kopru
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 pomidory
- 2 łyżki białego octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól, cukier
Drobno posiekac rozmaryn i posypac nim ziemniaki. Skropic oliwa lub olejem rzepakowym i piec przez 30 minut. Ulozyc ziemniaki na reczniku paperowym, aby usunac reszte tluszczu, a nastepnie posolic.
Umyc filety z dorsza, osuszyc i ewentualnie usunac osci. Pokroic na male kawałki i posolic. Przygotowac panierke z maki, jajek z platkami chili i bulki tartej lub panko.
Obtoczyc filety najpierw w mace, nastepnie w jajku i na koniec w bulce tartej. Smazyc na klarowanym masle i oleju rzepakowym, az beda zlotobrazowe i chrupiace. Na koniec posypac filety starta skórka z cytryny.
Przygotowac sos - delikatnie podgrzac musztarde, jogurt i maslo i mieszac tak dlugo, az wszystkie skladniki utworza gladki sos. Nie podgrzewac zbyt mocno!
Umyc filety z dorsza, osuszyc i ewentualnie usunac osci. Pokroic na male kawałki i posolic. Przygotowac panierke z maki, jajek z platkami chili i bulki tartej lub panko.
Obtoczyc filety najpierw w mace, nastepnie w jajku i na koniec w bulce tartej. Smazyc na klarowanym masle i oleju rzepakowym, az beda zlotobrazowe i chrupiace. Na koniec posypac filety starta skórka z cytryny.
Przygotowac sos - delikatnie podgrzac musztarde, jogurt i maslo i mieszac tak dlugo, az wszystkie skladniki utworza gladki sos. Nie podgrzewac zbyt mocno!
Przygotowac salatke. Umyc pietruszke i koperek i poszarpac na kawalki. Pokroic lodygi selera na cienkie plasterki, jasnozielone liscie mozna takze wykorzystac.
Pokroic pomidory w paski lub kostki, posolic, pocukrzyc i dodac do nich troche oliwy z oliwek. Wymieszac wszystko i odstawic na 10 minut. Nastepnie doprawic salatke olejem, octem, sola i cukrem oraz ewentualnie sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz