2 kwietnia 2019

Domowe " Fish ’n’ Chips"

Prosto z Londynu przywiozłam inspirację do domowej roboty Fish & Chips – brytyjskiego dania narodowego, które obecnie zostało nieco zapomniane. Podawane z sosem musztardowym i lekką surówką. Mniej kalorii – więcej smaku.

Składniki na 4 porcje:
  • 400 g  fileta z dorsza (bez skóry)
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżeczki płatków chilli
  • 50 g panko lub bułki tartej
  • olej rzepakowy i  masło klarowane
  • sól morska
  • 1 organiczna cytryna
Ziemniaki:
  • 8 ziemniaków
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • sól morska
Sos musztardowy:
  • 3 łyżki musztardy 
  • 3 łyżki jogurtu (1% tłuszczu)
  • 50 g masła
Sałatka:
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek kopru
  • 3 łodygi selera naciowego 
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, cukier

Rozgrzac piekarnik do 200° C, dokładnie oczyscic ziemniaki i pokroic w cienkie plasterki  zr skórka. Wylozyc blaszke  do pieczenia pergaminem i ulozyc plastry ziemniaków na wierzchu.
Drobno posiekac rozmaryn i posypac nim ziemniaki. Skropic oliwa lub olejem rzepakowym i piec przez 30 minut. Ulozyc ziemniaki na reczniku paperowym, aby  usunac reszte  tluszczu, a nastepnie posolic. 
Umyc filety z dorsza, osuszyc i ewentualnie usunac osci. Pokroic na male kawałki i posolic. Przygotowac panierke z maki, jajek z platkami chili i bulki tartej lub panko. 
Obtoczyc filety najpierw w mace, nastepnie w  jajku i na koniec w bulce tartej.  Smazyc na klarowanym masle i oleju rzepakowym, az beda zlotobrazowe i chrupiace. Na koniec posypac filety starta skórka z cytryny.


Przygotowac sos -  delikatnie podgrzac musztarde, jogurt i maslo i mieszac tak dlugo, az wszystkie skladniki utworza gladki sos. Nie podgrzewac zbyt mocno!
Przygotowac salatke. Umyc pietruszke i koperek i poszarpac na kawalki. Pokroic lodygi selera  na cienkie plasterki, jasnozielone liscie mozna takze wykorzystac.
Pokroic pomidory w paski lub kostki, posolic, pocukrzyc i dodac do nich troche oliwy z oliwek. Wymieszac wszystko i odstawic na 10 minut. Nastepnie doprawic salatke olejem, octem, sola i cukrem oraz ewentualnie sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz