Lekkie i smaczne wiosenne danie - Chicken Supreme, czyli pierś z kurczaka kukurydzianego ze skórą i z kością skrzydła - najlepsza część kurczaka, smaczna i soczysta, smażona z rozmarynem i tymiankiem.
Do tego krem z awokado z odrobiną ostrości w postaci płatków chilli i przyprawy harissa, z dymką i aromatycznymi zielonymi pędami czosnku, limonką i octem balsamicznym oraz pomidory marynowane w oliwie z oliwek.
Całość posypana prażonymi orzeszkami piniowymi. Prawdziwy raj dla podniebienia.
- 4 piersi z kurczaka kukurydzianego (ze skórą i skrzydłem)
- sól, pieprz
- olej rzepakowy i masło klarowane
- 1 gałązka tymianku i rozmarynu
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 g orzeszków piniowych
Marynowane pomidory:
- 5 pomidorów
- sól, cukier
- oliwa z oliwek
Krem z awokado:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 pędy zielonej części dymki
- 1 łyżka zielonych pędów czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka harissy
- 1 łyżka płatków chilli
- 1 limonka
- sól, cukier
Drobno posiekac dymke i zielone lodygi czosnku i podsmazyc na oleju rzepakowym. Utrzec skórke z limonki i wycisnac sok. Wydrazyc lyzka miazsz awokado, umiescic w plytkiej misce i rozgniesc widelcem. Dodac czosnek i dymkę, olej rzepakowy, ocet balsamiczny i sok oraz skórke z limonki. Wszystko dobrze wymieszac widelcem, doprawic sola i cukrem. Kto lubi bardziej ostro, moze dodac przyprawe harissa i platki chili.
Umyc piersi kurczaka ze skóra, wysuszyc i posolic. Rozgrzac olej rzepakowy z odrobina masla klarowanego na patelni i podsmazyc do uzyskania zlotego koloru. Dodac ziola i zmiazdzony czosnek. Nastepnie zmniejszyc ciepło i smazyc na wolnym ogniu, nie za dlugo, aby byly jeszcze soczyste.
Podawac z odrobina kremu z awokado i marynowanymi pomidorami.
Uprazyc orzeszki piniowe na zlotobrazowo, na patelni bez tluszczu i posypac nimi potrawe.
6 DRUKUJ PRZEPIS
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz