7 kwietnia 2019

Pierś kurczaka z awokado i marynowanymi pomidorami

Lekkie i smaczne wiosenne danie - Chicken Supreme, czyli pierś z kurczaka kukurydzianego ze skórą i z kością skrzydła - najlepsza część kurczaka, smaczna i soczysta, smażona z rozmarynem i tymiankiem.
Do tego krem ​​z awokado z odrobiną ostrości w postaci płatków chilli i przyprawy harissa, z dymką i aromatycznymi zielonymi pędami czosnku, limonką i octem balsamicznym oraz pomidory marynowane w oliwie z oliwek.
Całość posypana prażonymi orzeszkami piniowymi. Prawdziwy raj dla podniebienia.

Składniki na 4 porcje:
  • 4  piersi z kurczaka kukurydzianego (ze skórą i skrzydłem) 
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy i masło klarowane
  • 1 gałązka tymianku i rozmarynu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g orzeszków piniowych
Marynowane pomidory:
  • 5 pomidorów
  • sól, cukier
  • oliwa z oliwek
Krem z awokado:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 pędy zielonej części dymki
  • 1 łyżka zielonych pędów czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka harissy
  • 1 łyżka płatków chilli
  • 1 limonka
  • sól, cukier

Pokoic pomidory w kostke, wlozyc do naczynia i doprawic oliwa z oliwek, sola i cukrem. Odstawic na co najmniej 20 minut.

Drobno posiekac dymke i zielone lodygi czosnku i podsmazyc na oleju rzepakowym. Utrzec skórke z limonki i wycisnac sok. Wydrazyc lyzka miazsz awokado, umiescic w plytkiej misce i rozgniesc widelcem. Dodac czosnek i dymkę, olej rzepakowy, ocet balsamiczny i sok oraz skórke z limonki. Wszystko dobrze wymieszac widelcem, doprawic  sola i cukrem. Kto lubi bardziej ostro, moze dodac przyprawe harissa i platki chili.

Umyc piersi kurczaka ze skóra, wysuszyc i posolic. Rozgrzac olej rzepakowy z odrobina masla klarowanego na patelni i podsmazyc do uzyskania zlotego koloru. Dodac ziola i zmiazdzony czosnek. Nastepnie zmniejszyc ciepło i smazyc na wolnym ogniu, nie za dlugo, aby byly jeszcze  soczyste.

Podawac z odrobina kremu z awokado i marynowanymi pomidorami.
Uprazyc orzeszki piniowe na zlotobrazowo, na patelni  bez tluszczu i posypac nimi potrawe.


6 DRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz