Avokado smakuje nie tylko jako dodatek do sałatek czy guacamole - można także zrobić z niego pyszny krem, który wzbogaci każdy deser np. ten szybki, łatwy i bardzo smaczny deser, który zawiera oprócz kremu jagody peruwiańskie duszone w dżemie morelowym.
- 400 g awokado
- 100 g jagód peruwiańskich
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 organiczna cytryna
- 2-3 łyżki dżemu morelowego
- 150 g bitej śmietany
- 150 g serka śmietankowego
- 1 opakowanie stabilizatora śmietany (opcjonalnie)
Zagotowac dzem morelowy z odrobina wody. Odlozyc 6 jagód jako dekoracje, reszte przeciac na pól i dodac do garnka z gotowanym dzemem. Dusic przez chwile, po ostygnieciu przelozyc do kieliszków.
Umyc cytryne, zetrzec skórke i wycisnac sok. Puree z miazszu awokado zmiksowac z sokiem z cytryny. Ubic smietane ze stabilizatorem. Smietankowy ser wymieszac z cukrem trzcinowym az postanie kremowa masa. Polaczyc delikatnie smietane z awokado i serem.
Krem umiescic w kieliszkach za pomoca rekawa cukierniczego z gwiazdkowa koncówka. Udekorowac jagoda i starta skórka z cytryny. Chłodzic przez co najmniej 1 godzine.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz