9 kwietnia 2019

Krem z awokado

Avokado smakuje nie tylko jako dodatek do sałatek czy guacamole - można także zrobić z niego pyszny krem, który wzbogaci każdy deser np. ten szybki, łatwy i bardzo smaczny deser, który zawiera oprócz kremu jagody peruwiańskie duszone w dżemie morelowym.

Składniki na 6 kieliszków deserowych:
  • 400 g awokado
  • 100 g jagód peruwiańskich
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 organiczna cytryna
  • 2-3 łyżki dżemu morelowego
  • 150 g bitej śmietany
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1 opakowanie stabilizatora  śmietany (opcjonalnie)

Deser nie wymaga duzej ilosci skladników, z czego co najmniej polowe mamy zawsze w domu. Krem z awokado nadaje mu specyficznego smaku, natomiast  rodzaj owoców  to juz kwestia naszych preferencji. Jogoda peruwianska ze  swoim slodko-kwasnym smakiem pasuje tu doskonale, ale  mozna oczywiscie zastapic ja innymi owocami. 
Zagotowac dzem morelowy z odrobina wody. Odlozyc 6 jagód jako dekoracje, reszte przeciac na pól i dodac  do garnka  z gotowanym dzemem.  Dusic przez chwile, po ostygnieciu przelozyc do kieliszków.
Umyc cytryne, zetrzec  skórke i wycisnac sok. Puree z miazszu awokado zmiksowac z sokiem z cytryny. Ubic smietane ze stabilizatorem. Smietankowy ser wymieszac z cukrem trzcinowym az postanie kremowa masa. Polaczyc  delikatnie smietane z awokado i serem.

Krem umiescic w kieliszkach za pomoca rekawa cukierniczego z gwiazdkowa koncówka. Udekorowac jagoda i starta skórka z cytryny. Chłodzic przez co najmniej 1 godzine.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz