Słodkie ziemniaki czyli bataty wciąż nie są w Polsce zbyt popularne, a szkoda, bo są bardzo zdrowe, zawierają mało tłuszczu (0,1g na 100 g) i mają znacznie niższy indeks glikemiczny w porównaniu ze zwykłymi ziemniakami.
Ponadto zawierają m.in. karotenoidy, kwas foliowy, mangan, miedź, żelazo, witaminy B2, B6, E i H oraz potas. Ich kolor sprawia, że każda potrawa wydaje się bardziej apetyczna, a smak niepowtarzalny. Nic dziwnego, że są tak popularne na innych kontynentach. Przepis na puree przywiozłam z USA, gdzie są integralną częścią wielu dań i nie brakuje ich na stole w czasie świąt.
- 600 g słodkich ziemniaków
- sól, cukier
- 250 ml śmietany
- 250 ml mleka
- 2 łyżki masła
- szczypta cynamonu
- gałka muszkatołowa
- 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
Przyprawione bataty wlozyc nastepnie do garnka, zalac mlekiem i smietana (jesli chcemy aby mialy mniej kalorii wlewamy druga porcje mleka zamiast smietany) zagotowac a potem gotowac przez 15-20 minut na srednim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy beda miekkie, dodac maslo i rozgniesc najlepiej za pomoca tluczka do ziemniaków na kremowa mase.
Doprawić sola, swiezo starta galka muszkatolowa, szczypta cynamonu i ewentualnie platkami chili.
Puree z batatów jest doskonalym dodatkiem do steków, potraw miesnych, do drobiu, ryb i dan wegetarianskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz