5 kwietnia 2019

Duszona skorzonera z warzywami


Składniki na 4 porcje:
  • 2 pęczki skorzonery
  • 4 szalotki
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka masła
  • 0,2 l białego wina
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sok z cytryny
  • sól, cukier
Warzywa:
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 10 łodyg pietruszki
  • 2 kromki białego chleba
  • 1 organiczna pomarańcza
  • 1 organiczna cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka chili
  • oliwa z oliwek
  • sól, cukier

Obrac skorzonere -  najlepiej zrobić to w rekawiczkach lub w misce z woda, poniewaz skorzonera ma pod skórka mleczny, lepki plyn.
Na czas przygotowania innych skladników umiescic  skorzonere w wodzie z odrobina soku z cytryny, w przeciwnym razie zacznie ciemniec.  Obrac szalotki i pokroic w cienkie plastry. Podgrzać bulion w szerokim garnku,  dodac skorzonere,  szalotki, liście laurowe, maslo, sól i trochę cukru. 
Gotowac przez 20 minut na umiarkowanym ogniu, a nastepnie odcedzic. Doprawic bulion bialym winem i odrobina soku z cytryny, a nastepnie wlozyc  do niego ponownie  skorzonere i pozostawic  na  chwile, aby nabrala  aromatu.




Pokroić seler, lodygi pietruszki i chleb na równe kawalki lub kostki, a pomidorki pokroic na pól. Drobno posiekac czosnek i chili. Rozgrzac oliwę z oliwek lub olej rzepakowy na patelni i podsmazyc przygotowane skladniki przez kilka minut.
Doprawic sola, cukrem, skórka pomarańczowa i cytrynowa i dodac sok z ½ cytryny.

Podac skorzonere z odrobina bulionu i warzywami. Kto lubi, moze skropic oliwa z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz