Skorzonera to niesłusznie zapomniane warzywo, które jest nie tylko bardzo smaczne - ma smak podobny do szparagów, ale posiada także liczne wartości odżywcze - obniża poziom cukru i cholesterolu, polecana jest przy nadciśnieniu, wyczerpaniu psychicznym, zaburzeniach trawienia, oczyszczaniu organizmu toksyn i przy odchudzaniu.
Duszona skorzonera z warzywami to szybkie, lekkie, zdrowe i bardzo smaczne danie.
- 2 pęczki skorzonery
- 4 szalotki
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka masła
- 0,2 l białego wina
- 1,5 l bulionu warzywnego
- sok z cytryny
- sól, cukier
Warzywa:
- 10 pomidorów koktajlowych
- 3 łodygi selera naciowego
- 10 łodyg pietruszki
- 2 kromki białego chleba
- 1 organiczna pomarańcza
- 1 organiczna cytryna
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka chili
- oliwa z oliwek
- sól, cukier
Na czas przygotowania innych skladników umiescic skorzonere w wodzie z odrobina soku z cytryny, w przeciwnym razie zacznie ciemniec. Obrac szalotki i pokroic w cienkie plastry. Podgrzać bulion w szerokim garnku, dodac skorzonere, szalotki, liście laurowe, maslo, sól i trochę cukru.
Gotowac przez 20 minut na umiarkowanym ogniu, a nastepnie odcedzic. Doprawic bulion bialym winem i odrobina soku z cytryny, a nastepnie wlozyc do niego ponownie skorzonere i pozostawic na chwile, aby nabrala aromatu.
Gotowac przez 20 minut na umiarkowanym ogniu, a nastepnie odcedzic. Doprawic bulion bialym winem i odrobina soku z cytryny, a nastepnie wlozyc do niego ponownie skorzonere i pozostawic na chwile, aby nabrala aromatu.
Pokroić seler, lodygi pietruszki i chleb na równe kawalki lub kostki, a pomidorki pokroic na pól. Drobno posiekac czosnek i chili. Rozgrzac oliwę z oliwek lub olej rzepakowy na patelni i podsmazyc przygotowane skladniki przez kilka minut.
Doprawic sola, cukrem, skórka pomarańczowa i cytrynowa i dodac sok z ½ cytryny.
Podac skorzonere z odrobina bulionu i warzywami. Kto lubi, moze skropic oliwa z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz