21 maja 2019

Lasagne z warzywami

Lasagne to klasyka kuchni włoskiej - połączenie makaronu, sosów i wysokiej jakości mięsa. Istnieje kilka odmian tego dania - w tym lasagne z warzywnym farszem. Mój przepis zawiera warzywa w sosie serowo-śmietanowym i sos pomidorowy ze świeżymi ziołami. Ser i śmietana w połączeniu z sosem pomidorowym nadają warzywom delikatnego, kremowego i orzeźwiającego smaku, który sprawia, że ​​danie to smakuje nie tylko wegetarianom.

Składniki na 4 osoby:
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler naciowy z liśćmi
  • 1 duża cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • oliwa z oliwek
  • 200 g śmietany
  • 250 g startego sera (np. gouda lub ementaler)
  • sól i pieprz
  • 9 płatów makaronu lasagne
Sos pomidorowy:
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g pomidorów krojonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść świeżych ziół (np. liście selera, bazylia, pietruszka, oregano)
  • sól, pieprz

Obrac i drobno posiekac cebule. Umyc pozostale warzywa i pokroic w kostke lub paski, a liscie selera odlozyc na pózniej.
Rozgrzac olej na patelni i podsmazyc warzywa przez ok. 5 minut, doprawic sola i pieprzem a nastepnie wyłaczyc ogien i dodac do warzyw smietane i 150 g sera. Delikatnie stopic ser i dobrze wymieszać z warzywami.

Nastepnie przygotowac sos pomidorowy. Podsmazyc drobno posiekane zabki czosnku w oleju, dodac pomidory i zagotowac. Dodac przecier pomidorowy i gotowac przez 10 minut na srednim ogniu. Drobno posiekac ziola i liscie selera, dodac do sosu, doprawic sola i pieprzem.

Ulozyc warzywa, platy makaronu lasagne i sos pomidorowy w naczyniu do zapiekanek zaczynajac od warzyw a skonczywszy na sosie pomidorowym. Wierzch posypac reszta sera. Piec w temp. 180° C przez ok. 30 minut.

Podawac kilka minut po upieczeniu.


Danie Dnia na Smakerze 14.06.2019 TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz