Składniki na 4 osoby:
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 seler naciowy z liśćmi
- 1 duża cukinia
- 1 mały bakłażan
- oliwa z oliwek
- 200 g śmietany
- 250 g startego sera (np. gouda lub ementaler)
- sól i pieprz
- 9 płatów makaronu lasagne
Sos pomidorowy:
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g pomidorów krojonych
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- garść świeżych ziół (np. liście selera, bazylia, pietruszka, oregano)
- sól, pieprz
Obrac i drobno posiekac cebule. Umyc pozostale warzywa i pokroic w kostke lub paski, a liscie selera odlozyc na pózniej.
Rozgrzac olej na patelni i podsmazyc warzywa przez ok. 5 minut, doprawic sola i pieprzem a nastepnie wyłaczyc ogien i dodac do warzyw smietane i 150 g sera. Delikatnie stopic ser i dobrze wymieszać z warzywami.
Nastepnie przygotowac sos pomidorowy. Podsmazyc drobno posiekane zabki czosnku w oleju, dodac pomidory i zagotowac. Dodac przecier pomidorowy i gotowac przez 10 minut na srednim ogniu. Drobno posiekac ziola i liscie selera, dodac do sosu, doprawic sola i pieprzem.
Ulozyc warzywa, platy makaronu lasagne i sos pomidorowy w naczyniu do zapiekanek zaczynajac od warzyw a skonczywszy na sosie pomidorowym. Wierzch posypac reszta sera. Piec w temp. 180° C przez ok. 30 minut.
Danie Dnia na Smakerze 14.06.2019 TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz