4 maja 2019

Sałata z truskawkowym dressingiem

Doskonała kolorowa sałatka, stosownie do pory roku z truskawkowym dressingiem i niekonwencjonalnym połączeniem mozzarelli z truskawkami.

Składniki na 6 porcji:
  • 1 sałata masłowa
  • 350 g truskawek
  • sól i pieprz
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • 250 g małych kulek bawolej mozzarelli 
  • kilka liści świeżej bazylii

Najpierw przygotowujemy dressing.
Umyc truskawki, odlozyc polowe, a reszte wlozyc do wysokiego naczynia wraz z odrobina soli, pieprzu, 3 tyzkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i 4 łyzkami wody. Zblendowac i przyprawic cukrem pudrem.

Przygotowac salate i ulozyc na talerzu. Z grubsza posiekac zielony pieprz, skropic sałate dressingiem, dodac kulki mozzarelli i pozostale truskawki. Posypac zielonym pieprzem i listkami bazylii.  

Podawać skropiona 2 tyzkami oliwy z oliwek.

Salata pasuje idealnie do szparagowej tarty.
Przepis na tarte TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz