Składniki na 6 porcji:
- 1 sałata masłowa
- 350 g truskawek
- sól i pieprz
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- 250 g małych kulek bawolej mozzarelli
- kilka liści świeżej bazylii
Umyc truskawki, odlozyc polowe, a reszte wlozyc do wysokiego naczynia wraz z odrobina soli, pieprzu, 3 tyzkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i 4 łyzkami wody. Zblendowac i przyprawic cukrem pudrem.
Przygotowac salate i ulozyc na talerzu. Z grubsza posiekac zielony pieprz, skropic sałate dressingiem, dodac kulki mozzarelli i pozostale truskawki. Posypac zielonym pieprzem i listkami bazylii.
Podawać skropiona 2 tyzkami oliwy z oliwek.
Salata pasuje idealnie do szparagowej tarty.
Przepis na tarte TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz