Każdy, kto chociaż raz spróbował daktyli lub śliwek z bekonem, wie jak genialne jest to połączenie. Pikantna pasta daktylowa z migdałami jest dla tych, którzy lubią takie smaki. Prosta, szybka, pasuje do pieczywa, smażonych ziemniaków lub jako krem do warzyw.
- 125 g sera śmietankowego
- 40-50 g suszonych daktyli bez pestek
- 5 plastrów bekonu
- 30 ml soku pomarańczowego
- 1 szalotka
- 40 g siekanych migdałów
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Posiekac drobno szalotke, daktyle i natke pietruszki.
Podsmazyc bekon na patelni bez tluszczu az bedzie bardzo chrupiący. Wyjac, polozyc na papierze kuchennym i delikatnie docisnac innym kawalkiem papieru kuchennego aby wchlonal jak najwiecej tluszczu. Nastepnie pokruszyc bekon na male (0,5-1 cm) kawalki. Wymieszac wszystkie skladniki i doprawic sola i pieprzem.
Paste mozna podawac od razu, albo odstawic do "przegryzenia sie".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz