14 maja 2019

Pikantna pasta daktylowa z migdałami

Każdy, kto chociaż raz spróbował daktyli lub śliwek z bekonem, wie jak genialne jest to połączenie. Pikantna pasta daktylowa z migdałami jest dla tych, którzy lubią takie smaki. Prosta, szybka, pasuje do pieczywa, smażonych ziemniaków lub jako krem ​​do warzyw.

Składniki na ok. 250 g pasty:
  • 125 g sera śmietankowego
  • 40-50 g suszonych daktyli bez pestek
  • 5 plastrów bekonu 
  • 30 ml soku pomarańczowego
  • 1 szalotka
  • 40 g siekanych migdałów 
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Uprazyc siekane migdaly na patelni bez tluszczu i odstawic do ostygniecia.
Posiekac drobno szalotke, daktyle i natke pietruszki.
Podsmazyc bekon na patelni bez tluszczu az bedzie bardzo chrupiący. Wyjac, polozyc na papierze kuchennym i delikatnie docisnac innym kawalkiem papieru kuchennego  aby wchlonal jak najwiecej tluszczu. Nastepnie pokruszyc bekon na male (0,5-1 cm) kawalki. Wymieszac wszystkie skladniki i doprawic sola i pieprzem. 
Paste mozna podawac od razu, albo odstawic do "przegryzenia sie".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz