15 maja 2019

Quiche z czerwoną cebulą


Składniki na 4-6 porcji:
  • 200 g mąki orkiszowej (typ 630)
  • 6 łyżek oleju
  • 125 g twarogu
  • 125 g twarogu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Nadzienie:
  • 300 g jogurtu 10%
  • 3 jajka
  • 1 łyżka musztardy pikantnej
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
  • 600 g czerwonej cebuli
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
  • 4-5 gałązek tymianku
  • trochę oleju do smażenia

Wymieszac make z proszkiem do pieczenia i sola. W drugim pojemniku wymieszac mleko z olejem i twarogiem, dodac do maki i dobrze zagniesc.
Obrac i przekroic cebule, nastepnie podsmazyc ja przycieta powierzchnia do dolu przez 15 minut na srednim ogniu i pod przykryciem.

Rozwałkować ciasto i umiescic w lekko natluszczonej foremce (Ø 28 cm).

Wymieszac  jogurt z połowa lisci tymianku, jajkami, musztardami i doprawic sola i pieprzem. Wylac  mase na  ciasto, nastepnie ulozyc na niej ostroznie cebule  cieta powierzchnia  do góry. Posypac wszystkie cebule odrobina soli i cukru.

Piec w temp. 180° C (góra/dól) przez ok. 35 minut. 

Posypac drobno posiekanym tymiankiem.

 Po upieczeniu studzic przez kilka minut i podac np. z salata.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza