Składniki na 4-6 porcji:
- 200 g mąki orkiszowej (typ 630)
- 6 łyżek oleju
- 125 g twarogu
- 125 g twarogu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 300 g jogurtu 10%
- 3 jajka
- 1 łyżka musztardy pikantnej
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
- 600 g czerwonej cebuli
- sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
- 4-5 gałązek tymianku
- trochę oleju do smażenia
Obrac i przekroic cebule, nastepnie podsmazyc ja przycieta powierzchnia do dolu przez 15 minut na srednim ogniu i pod przykryciem.
Rozwałkować ciasto i umiescic w lekko natluszczonej foremce (Ø 28 cm).
Wymieszac jogurt z połowa lisci tymianku, jajkami, musztardami i doprawic sola i pieprzem. Wylac mase na ciasto, nastepnie ulozyc na niej ostroznie cebule cieta powierzchnia do góry. Posypac wszystkie cebule odrobina soli i cukru.
Piec w temp. 180° C (góra/dól) przez ok. 35 minut.
Posypac drobno posiekanym tymiankiem.
Po upieczeniu studzic przez kilka minut i podac np. z salata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz