17 maja 2019

Sycylijskie rolady (Involtini)

Involtini alla siciliana czyli rolady sycylijskie w oryginalnej wersji składają się z cienkich plastrów cielęciny i są wypełnione sosem beszamelowym, szynką, serem pokrojonym w kostkę, orzeszkami pinii i bułką tartą. W mojej wersji cienko pokrojone roladki wołowe faszerowane są szynką i suszonymi pomidorami a podawane są z biało-czerwonym sosem i sałatą.

Składniki dla 4 osób:
  • 8 cienkich plasterków rumpsteaka
  • 8 cienkich plasterków gotowanej szynki
  • 8 suszonych pomidorów
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • 1 gałązka tymianku i rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
Czerwony sos:
  • 3 łyżki cukru
  • 400 g siekanych pomidorów
  • 1 łyżka octu malinowego
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Biały sos:
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Usunac grubsze warstwy tluszczu z plastrów rumpsteaków, doprawic sola i pieprzem po obu stronach, wylozyc  ½ plasterka gotowanej szynki i 1 suszonym pomidorem. Zwinac, spiac wykalaczka i smazyc  4-5 minut na oleju z czosnkiem i ziolami.

W miedzyczasie przygotowac czerwony sos. 
Cukier karmelizowac w rondelku  do jasnobrazowego koloru. Dodac pokrojone pomidory, ocet malinowy i chili, gotowac przez 5 minut na malym ogniu. Na koniec dodac oliwe z oliwek.
Bialy sos. Zredukowac smietane o polowe, nastepnie doprawic ja odrobina soli i galki muszkatolowej.

Involtini podawac z czerwonym i bialym sosem i salata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz