Doskonały sposób na danie cukinii. W zależności od upodobań może być nadziewana w wersji bezmięsnej np. suszonymi pomidorami, natomiast w wersji mięsnej np. smażonym bekonem. Smakuje również z wędzoną rybą np. z łososiem.
- 1 kg cukinii (startej i wyciśniętej)
- 6 jajek
- 2-3 łyżki mąki
- 12 g skrobi
- 150 g tartego sera (np. ementaler)
- zioła (dowolne, posiekane)
- sól, biały pieprz
Nadzienie:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki sera ricotta
- 3 łyżki twarogu (10%)
- dwa rodzaje musztardy (np. Dijon i ziarnista)
- sól, pieprz cayenne lub Piment d'Espelette
- starta skórka z cytryny
- trochę soku z cytryny
- 150 g smażonego bekonu lub wędzonego łososia
Pokroic cukinie, usunac wnetrze, zetrzec i wycisnac za pomocą wyciskarki do ziemniaków lub scierki.
Dodac jajka, ser, ziola (mozna je alternatywnie dodac do nadzienia) skrobie, sól i bialy pieprz. Wszystko dokladnie wymieszac i w zaleznosci od wilgotnosci masy dodac jeszcze troche maki.
Ulozyc mase na papierze do pieczenia (grubosc warstwy ok. 1 cm) i piec ok. 30 min w temp. 200° C az masa zbrazowieje.
Do ostygniecia polozyc na kratce, papierem do pieczenia do góry, gdy troche ostygnie - delikatnie zdjac papier.
Ulozyc mase na papierze do pieczenia (grubosc warstwy ok. 1 cm) i piec ok. 30 min w temp. 200° C az masa zbrazowieje.
Do ostygniecia polozyc na kratce, papierem do pieczenia do góry, gdy troche ostygnie - delikatnie zdjac papier.
Przygotowac nadzienie: wymieszac smietane z serem i twarogiem, dodac musztarde, pieprz cayenne i ew. ziola jesli nie dodalismy ich do warstwy z cukinii. Posolic.
Pokroic bekon na male kawalki i usmazyc (alternatywnie: pokroic rybe lub suszone pomidory na male kawalki) a nastepnie ulozyc wszystko na nadzieniu.
Ostroznie zwinac, zawinac w folie i odstwic do schlodzenia na kilka godzin.
Tuz przed podaniem pokroic w cienkie plasterki. Podawac np. z salata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz