10 maja 2019

Rolada z cukinii

Doskonały sposób na danie cukinii. W zależności od upodobań  może być  nadziewana w wersji bezmięsnej np. suszonymi pomidorami, natomiast w wersji mięsnej np. smażonym bekonem. Smakuje również z wędzoną rybą np. z łososiem.

Składniki na 18 plastrów:
  • 1 kg cukinii (startej i wyciśniętej)
  • 6 jajek
  • 2-3 łyżki mąki
  • 12 g skrobi
  • 150 g tartego sera (np. ementaler)
  • zioła (dowolne, posiekane)
  • sól, biały pieprz
Nadzienie:
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżki sera ricotta
  • 3 łyżki twarogu (10%)
  • dwa rodzaje musztardy (np. Dijon i ziarnista)
  • sól, pieprz cayenne lub Piment d'Espelette
  • starta skórka z cytryny
  • trochę soku z cytryny
  • 150 g smażonego bekonu lub wędzonego łososia

Pokroic cukinie, usunac wnetrze, zetrzec i wycisnac za pomocą wyciskarki do ziemniaków lub scierki.
Dodac jajka, ser, ziola (mozna je alternatywnie  dodac  do nadzienia) skrobie, sól i bialy  pieprz. Wszystko dokladnie wymieszac i w zaleznosci od  wilgotnosci masy dodac jeszcze troche maki. 
Ulozyc mase na papierze do pieczenia (grubosc warstwy ok. 1 cm) i piec ok. 30 min w temp. 200° C az masa zbrazowieje.


Do ostygniecia polozyc na kratce,  papierem  do pieczenia  do góry, gdy troche  ostygnie - delikatnie zdjac papier.
Przygotowac nadzienie: wymieszac smietane z serem i twarogiem, dodac musztarde, pieprz cayenne i ew. ziola jesli nie dodalismy ich do warstwy z cukinii. Posolic.
Pokroic  bekon na male kawalki i usmazyc (alternatywnie: pokroic  rybe lub suszone pomidory na male kawalki) a nastepnie ulozyc  wszystko na  nadzieniu.
Ostroznie zwinac, zawinac w folie i odstwic do schlodzenia na kilka godzin. 

Tuz przed podaniem pokroic w cienkie plasterki. Podawac np. z salata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz