Wersja inspirowana klasyczną formą sałatki Cezar, która może slużyć za cały posiłek. Smak dopełniają truskawki, które dodają jej świeżości.
- 1 czerwona cebula
- 1/2 kalafiora
- 2 środki sałaty rzymskiej
- 4 filety piersi kurczaka
- 2 kromki chleba
- garść truskawek
- rozmaryn
- masło klarowane
Dressing:
- 1 organiczna cytryna
- 40 g parmezanu
- 4 filety anchois w oleju
- 9 łyżek jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- biały ocet winny
- oliwa z oliwek
Najpierw przygotowac dressing. Zetrzec skórke cytryny i parmezan, pokroic filety anchois na bardzo male kawalki. Dodac jogurt, musztarde, sos Worcestershire i wymieszac z odrobina octu i oliwy z oliwek.
Umyc salate, pokroic w paski i włozyc do salaterki.
W miedzyczasie umyc i wysuszyc filety z kurczaka, posolic i posypac swiezym rozmarynem i odstawic do lodówki.
Następnie bardzo drobno pokroic cebule i kalafior. Cebule dodajemy do dressingu a kalafior do salaterki z salata.
Rozpuscic na patelni troche masla klarowanego i smazyc na nim filety z kazdej strony przez około 2 minuty. Po odwróceniu dodac pokrojone w kostke kromki chleba i podsmazyc je na chrupiaco.
Dodac dressing do salaty i pokrojone truskawki.
Na wierzch ulozyc chrupiace filety z kurczaka wraz z kostkami chleba i wszystko posypac swiezo startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz