7 maja 2019

Letnia wersja sałatki Cezar


Składniki na 4 porcje:
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2  kalafiora
  • 2 środki sałaty rzymskiej
  • 4 filety piersi kurczaka
  • 2 kromki chleba
  • garść truskawek 
  • rozmaryn
  • masło klarowane
Dressing:
  • 1 organiczna cytryna
  • 40 g parmezanu
  • 4 filety anchois w oleju
  • 9 łyżek jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • biały ocet winny
  • oliwa z oliwek


Najpierw przygotowac dressing. Zetrzec skórke  cytryny i parmezan, pokroic  filety anchois na bardzo male kawalki. Dodac  jogurt, musztarde, sos Worcestershire i wymieszac z odrobina octu i oliwy z oliwek.

Umyc salate, pokroic w paski i włozyc do salaterki. 
W miedzyczasie umyc i wysuszyc  filety z kurczaka, posolic i posypac swiezym rozmarynem i odstawic  do lodówki.
Następnie bardzo drobno pokroic cebule i kalafior. Cebule  dodajemy do dressingu a kalafior do salaterki z salata.
Rozpuscic na patelni troche  masla klarowanego i smazyc na nim filety z kazdej strony przez około 2 minuty. Po odwróceniu dodac pokrojone  w kostke kromki chleba  i podsmazyc je  na chrupiaco.
Dodac dressing do salaty i pokrojone truskawki.

Na wierzch ulozyc chrupiace filety z kurczaka wraz z kostkami chleba i wszystko posypac  swiezo startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz