19 maja 2019

Letnia sałatka z kozim serem i jagodami

Bardzo smaczna letnia sałatka ze świeżymi jagodami, dressingiem jagodowym i plastrami koziego sera, zapiekanego z lawendowym miodem i tymiankiem. Kozi ser można zastąpić serem camembert lub paskami smażonego fileta z kurczaka.


Składniki na 2 porcje:
  • 4-5 garści sałaty
  • 200 g świeżych jagód
  • 150 g koziego sera (rolada)
  • 4 + 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka miodu (np. lawendowego)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • sól, pieprz

Najpierw przyrzadzamy dressing:  miksujemy w  wysokim naczyniu połowe jagód  z octem, musztarda i cukrem. Pod koniec dodajemy oliwe i doprawiamy sola i pieprzem.

Umyc i przygotowac salate. Orzeszki piniowe uprazyc na patelni bez tluszczu.
Kozi ser pokroic z plastry grubosci ok. 1/2 cm, wlozyc do plaskiego naczynia zaroodpornego, doprawic pieprzem, polac miodem i tymiankiem zmieszanym z 1 lyzka oliwy z oliwek (dzieki temu tymianek sie  nie przypali))
Zapiekamy ser w nagrzanym piekarniku (200° C) 5-10 minut (w zaleznosci od rodzaju sera i jego grubosci)
Mieszamy salate z orzeszkami piniowymi, jagodami, skrapiamy dressingiem i ukladamy na  wierzchu zapiekane plastry sera.

Jedna porcja wystarczy jako glówne  danie jesli podamy ja z miesem, ryba lub chrupiacym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz