Bardzo smaczna letnia sałatka ze świeżymi jagodami, dressingiem jagodowym i plastrami koziego sera, zapiekanego z lawendowym miodem i tymiankiem. Kozi ser można zastąpić serem camembert lub paskami smażonego fileta z kurczaka.
Składniki na 2 porcje:
- 4-5 garści sałaty
- 200 g świeżych jagód
- 150 g koziego sera (rolada)
- 4 + 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka miodu (np. lawendowego)
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- sól, pieprz
Najpierw przyrzadzamy dressing: miksujemy w wysokim naczyniu połowe jagód z octem, musztarda i cukrem. Pod koniec dodajemy oliwe i doprawiamy sola i pieprzem.
Umyc i przygotowac salate. Orzeszki piniowe uprazyc na patelni bez tluszczu.
Kozi ser pokroic z plastry grubosci ok. 1/2 cm, wlozyc do plaskiego naczynia zaroodpornego, doprawic pieprzem, polac miodem i tymiankiem zmieszanym z 1 lyzka oliwy z oliwek (dzieki temu tymianek sie nie przypali))
Zapiekamy ser w nagrzanym piekarniku (200° C) 5-10 minut (w zaleznosci od rodzaju sera i jego grubosci)
Mieszamy salate z orzeszkami piniowymi, jagodami, skrapiamy dressingiem i ukladamy na wierzchu zapiekane plastry sera.
Jedna porcja wystarczy jako glówne danie jesli podamy ja z miesem, ryba lub chrupiacym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz