2 maja 2019

Tarta szparagowa z krewetkami

Sezon szparagowy jest otwarty, oprócz tradycyjnych szparagów z szynką i sosem beszamelowym można w mgnieniu oka przygotować pyszną tartę szparagową. Delikatna tarta wyśmienicie smakuje ze smażonymi krewetkami.

Składniki na 6 porcji:
  • 250 g zielonych szparagów
  • 250 g białych szparagów
  • sól, cukier
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek trybuli (szczypiorku lub pietruszki)
  • 250 g  twarogu
  • 250 g sera ricotta
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • pieprz
  • ½ łyżeczki drobno startej skórki  cytryny
  • 1 rolka (275 g) ciasta francuskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Obrac biale szparagi i odciac konce, nastepnie obrac zielone szparagi w dolnej czesci i równiez odciac konce. Zagotowac duzy garnek z woda, doprawic sola, szczypta cukru, maslem i odrobina soku z cytryny. Najpierw gotowac biale szparagi przez 2 minuty, nastepnie dodac zielone szparagi i gotowac jeszcze 3 minuty. Odcedzic, splukac zimna woda i dobrze osuszyc. 
Drobno posiekac liście trybuli (alternatywnie szczypiorek lub pietruszke). Dodac do twarogu i wymieszac z serem ricotta, jajkami i skrobia kukurydziana. Doprawic sola, pieprzem i drobno starta skórka z cytryny.

Rozwinac ciasto francuskie i umiescic je na papierze do pieczenia w formie zaroodpornej (ok. 35x20 cm). Wlac mase twarogowa i ulozyc na niej szparagi.  Skropic odrobina oliwy z oliwek. 
Piec w temperaturze 190° C na dnie piekarnika przez 35-40 minut.

Podawac bezposrednio po upieczeniu udekorowana smazonymi krewetkami.
Przepis na krewetki TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz