Sezon szparagowy jest otwarty, oprócz tradycyjnych szparagów z szynką i sosem beszamelowym można w mgnieniu oka przygotować pyszną tartę szparagową. Delikatna tarta wyśmienicie smakuje ze smażonymi krewetkami.
- 250 g zielonych szparagów
- 250 g białych szparagów
- sól, cukier
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pęczek trybuli (szczypiorku lub pietruszki)
- 250 g twarogu
- 250 g sera ricotta
- 3 jajka
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- pieprz
- ½ łyżeczki drobno startej skórki cytryny
- 1 rolka (275 g) ciasta francuskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Obrac biale szparagi i odciac konce, nastepnie obrac zielone szparagi w dolnej czesci i równiez odciac konce. Zagotowac duzy garnek z woda, doprawic sola, szczypta cukru, maslem i odrobina soku z cytryny. Najpierw gotowac biale szparagi przez 2 minuty, nastepnie dodac zielone szparagi i gotowac jeszcze 3 minuty. Odcedzic, splukac zimna woda i dobrze osuszyc.
Drobno posiekac liście trybuli (alternatywnie szczypiorek lub pietruszke). Dodac do twarogu i wymieszac z serem ricotta, jajkami i skrobia kukurydziana. Doprawic sola, pieprzem i drobno starta skórka z cytryny.
Rozwinac ciasto francuskie i umiescic je na papierze do pieczenia w formie zaroodpornej (ok. 35x20 cm). Wlac mase twarogowa i ulozyc na niej szparagi. Skropic odrobina oliwy z oliwek.
Piec w temperaturze 190° C na dnie piekarnika przez 35-40 minut.
Piec w temperaturze 190° C na dnie piekarnika przez 35-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz