Ciasto migdałowe to jedno z najpopularniejszych ciast na Majorce. Migdały z Majorki są nie tylko wysokiej jakości i zawierają wiele zdrowych składników, ale również mają doskonały smak.
Ciasto migdałowe jest nie tylko bardzo smaczne, ale również bezglutenowe, ponieważ wypiekane jest bez mąki i proszku do pieczenia - mąkę zastepują mielone migdały. Delikatna konsystencja i smak ciasta doskonale komponuje się z lodami migdałowymi.
- 200 g migdałów (możliwie z Majorki)
- 200 g cukru
- 6 jajek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- starta skórka cytryny
- cukier puder
Składniki na lody migdałowe:
Lody migdałowe
Wlac do garnka mleko, dodac skórke cytryny, laski cynamon i cukier. Doprowadzic do wrzenia i odstawic. Najlepiej przechowac przez cala noc w lodówce, wtedy mleko nabierze szczególnego aromatu. Nastepnego dnia mleko odcedzic, migdaly zmielic bardzo drobno i wymieszac z mlekiem.
Mase wlac do plaskiej miski i wstawic na kilka godzin do zamrazalnika.
Do zóltek dodac starta skórke z cytryny, cynamon i migdaly. Wszystko wymieszac i na koniec dodac piane z bialek.
Ciasto podawac z lodami migdalowymi. Lody maja konsystencje sorbetu i doskonale komponuja sie z ciastem.
Mase wlac do plaskiej miski i wstawic na kilka godzin do zamrazalnika.
Ciasto migdałowe
Zmielic migdaly, zestrzec skórke z cytryny, przygotowac jajka - oddzielic zóltka od bialek, ubic piane z bialek i zetrzec zóltka z cukrem.
Do zóltek dodac starta skórke z cytryny, cynamon i migdaly. Wszystko wymieszac i na koniec dodac piane z bialek.
Ciasto wlozyc do natluszczonej foremki i piec w temp. 170° C ok. 35 min. Ostudzic i posypac cukrem pudrem.
Ciasto podawac z lodami migdalowymi. Lody maja konsystencje sorbetu i doskonale komponuja sie z ciastem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz