17 sierpnia 2019

Ciasto migdałowe i migdałowe lody

Ciasto migdałowe to jedno z najpopularniejszych ciast na Majorce. Migdały z Majorki są nie tylko wysokiej jakości i zawierają wiele zdrowych składników, ale również mają doskonały smak.
Ciasto migdałowe jest nie tylko bardzo smaczne, ale również bezglutenowe, ponieważ wypiekane jest bez mąki i proszku do pieczenia - mąkę zastepują mielone migdały. Delikatna konsystencja i smak ciasta doskonale komponuje się z lodami migdałowymi.

Składniki na ciasto:
  • 200 g migdałów (możliwie z  Majorki)
  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • starta skórka cytryny
  • cukier puder
Składniki na lody migdałowe:
  • 1 l mleka
  • 250 g surowych i obranych migdałów
  • skórka cytryny
  • 2 laski cynamonu
  • 5 łyżek cukru

Lody migdałowe
Wlac do garnka mleko, dodac skórke cytryny, laski cynamon i cukier. Doprowadzic do wrzenia i odstawic. Najlepiej przechowac przez cala noc w lodówce, wtedy mleko nabierze szczególnego aromatu. Nastepnego dnia mleko odcedzic, migdaly zmielic bardzo drobno i wymieszac z mlekiem. 
Mase wlac do plaskiej miski i wstawic na kilka godzin do zamrazalnika.


Ciasto migdałowe
Zmielic migdaly, zestrzec skórke z cytryny, przygotowac jajka - oddzielic zóltka od bialek, ubic piane z bialek i zetrzec zóltka z cukrem. 

Do zóltek dodac starta skórke z cytryny, cynamon i migdaly. Wszystko wymieszac i na koniec dodac piane z bialek.
Ciasto wlozyc do natluszczonej foremki  i piec w temp. 170° C ok. 35 min. Ostudzic i posypac cukrem pudrem.

Ciasto podawac z lodami migdalowymi. Lody maja konsystencje sorbetu i doskonale komponuja  sie z ciastem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz