23 sierpnia 2019

Gulasz ziemniaczany z kozim serem

Bardzo smaczne danie - gulasz ziemniaczany z warzywami i bulionem warzywnym. Specjalnym dodatkiem są czarne oliwki i kozi ser zamiast śmietany.

Składniki dla 6 osób:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 koper włoski
  • 1 zielona i 1 żółta cukinia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 talarki koziego sera 
  • pęczek pietruszki
  • 1 filżanka  czarnych oliwek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Obrac ziemniaki i pocwiartowac, obrac marchewke i cebule i pokroic, koper wloski i cukinie pokroic na kawalki.
Podsmazyc ziemniaki na oliwie, dodac marchewki, cebule, koper włoski i cukinie i dobrze wymieszac. Wlac bulion i dodac dwa zmiazdzone zabki czosnku. Doprawic sola i pieprzem i gotowac na wolnym ogniu przez 30 minut.

Po 20 minutach dodac oliwki i odlac lyzke wazowa plynu.  Pokroic kozi ser na kawalki i stopniowo mieszac z plynem do uzyskania gładkiej masy.

Gulasz podac z kozim serem i drobno posiekna pietruszka oraz czarnym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz