- 8 świeżych przegrzebków
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- masło do smażenia
- olej do smażenia
- wywar rybny
- 2 łyżki creme fraiche
- 200 ml (20 cl) calvadosu
Posiekac czosnek i szalotke, smazyc na masle z dodatkiem odrobiny oleju, równolegle przygotowac wywar rybny, jesli nie mamy gotowego. Cebule zalac calvadosem, nastepnie dodac wywar rybny i creme fraiche.
Przegrzebki smazyc na osobnej patelni po 2 minuty z obydwu stron, nastepnie zalac sosem i podgrzac przez chwile.
Jesli posiadamy muszle, mozemy je umyc, wysuszyc i podawac w nich przegrzybki z sosem.
Przyrzadzone w ten sposób przegrzebki smakuja z salata lub chrupiaca bagietka.
Jakie ciekawe te twoje wpisy z podróży kulinarnych! I tak pięknie zilustrowane :-) Można przenieść się w marzeniach do tych fascynujących miejsc. Ja byłam we Francji 3 razy, ale tylko raz mogłam cieszyć się domową kuchnią (gościłam w ramach projektu u nauczycielki z Lotaryngii).
OdpowiedzUsuńP.S. Obejrzałam także (z tzw. otwartą gębą) filmik z podróży w 2020. REWELACJA!
Uwielbiam poznawac obce kuchnie w czasie podrózy, ale to jest obszerny temat z pozytywnymi i negatywnymi stronami. Niemniej jednak polecam kazdemu korzystac z mozliwosci poznania kuchni danego kraju, niekoniecznie w hotelu czy w miejscach typowych dla turystów,gdyz najczesciej jest to kuchnia "miedzynarodowa" nie majaca z danym regionem nic wspólnego.
UsuńZ moich podrózy przywoze nie tylko przepisy, ale i odwage do laczenia smaków, które czasami moga sie wydawac nie do polaczenia.