16 sierpnia 2019

Przegrzebki na sposób normandzki

Przegrzebki, zwane też muszlami św. Jakuba, sa prawdziwym rarytasem nie tylko w Normandii, gdzie można je łowić od października do maja. Typowo normandzki sposób polega na przyrządzaniu w sosie śmietanowym z szalotką, czosnkiem i calvadosem z tego regionu.


Składniki dla 2 osób:

  • 8 świeżych przegrzebków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • masło do smażenia
  • olej do smażenia
  • wywar rybny
  • 2 łyżki creme fraiche
  • 200 ml (20 cl) calvadosu

Posiekac czosnek i szalotke, smazyc na masle z dodatkiem odrobiny oleju, równolegle przygotowac wywar rybny, jesli  nie mamy gotowego. Cebule zalac calvadosem, nastepnie dodac wywar rybny i creme fraiche.
Przegrzebki  smazyc na osobnej patelni po 2 minuty z obydwu stron, nastepnie zalac sosem i podgrzac przez chwile.

Jesli posiadamy muszle, mozemy  je umyc, wysuszyc i podawac w nich przegrzybki z sosem.

Przyrzadzone w ten sposób przegrzebki smakuja z salata lub chrupiaca bagietka.

2 komentarze:

  1. Jakie ciekawe te twoje wpisy z podróży kulinarnych! I tak pięknie zilustrowane :-) Można przenieść się w marzeniach do tych fascynujących miejsc. Ja byłam we Francji 3 razy, ale tylko raz mogłam cieszyć się domową kuchnią (gościłam w ramach projektu u nauczycielki z Lotaryngii).
    P.S. Obejrzałam także (z tzw. otwartą gębą) filmik z podróży w 2020. REWELACJA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam poznawac obce kuchnie w czasie podrózy, ale to jest obszerny temat z pozytywnymi i negatywnymi stronami. Niemniej jednak polecam kazdemu korzystac z mozliwosci poznania kuchni danego kraju, niekoniecznie w hotelu czy w miejscach typowych dla turystów,gdyz najczesciej jest to kuchnia "miedzynarodowa" nie majaca z danym regionem nic wspólnego.
      Z moich podrózy przywoze nie tylko przepisy, ale i odwage do laczenia smaków, które czasami moga sie wydawac nie do polaczenia.

      Usuń