19 sierpnia 2019

Sałatka z tuńczykowym dressingiem


Składniki na 2 porcje:
  • 50 g roszpunki lub innej sałaty 
  • 1 dymka
  • 4 małe pomidory

 Tuńczykowy dressing:
  • 75 g tuńczyka we własnym sosie
  • 1 łyżka świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Najpierw przygotowac dressing. Odsaczyc  tunczyka i zmiezdzyc widelcem, nastepnie zblendowac ze startym parmezanem, octem, oliwa i miodem. Jesli dressing bedzie zbyz gesty, dodac  wiecej oliwy. Przyprawic sola i pieprzem i przechowywac do zuzycia w zakreconym sloiku.

Umyc i wysuszyc salate, dymke pokroic w cienkie pierscienie, pomidory pokroic w kawalki. Wszystko razem wymieszac.

Salatke polac dressingiem bezposrednio przed  spozyciem lub dodac  dressing osobno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz