Składniki na 2 porcje:
- 50 g roszpunki lub innej sałaty
- 1 dymka
- 4 małe pomidory
Tuńczykowy dressing:
- 75 g tuńczyka we własnym sosie
- 1 łyżka świeżo startego parmezanu
- 2 łyżki białego octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Najpierw przygotowac dressing. Odsaczyc tunczyka i zmiezdzyc widelcem, nastepnie zblendowac ze startym parmezanem, octem, oliwa i miodem. Jesli dressing bedzie zbyz gesty, dodac wiecej oliwy. Przyprawic sola i pieprzem i przechowywac do zuzycia w zakreconym sloiku.
Umyc i wysuszyc salate, dymke pokroic w cienkie pierscienie, pomidory pokroic w kawalki. Wszystko razem wymieszac.
Salatke polac dressingiem bezposrednio przed spozyciem lub dodac dressing osobno.
Umyc i wysuszyc salate, dymke pokroic w cienkie pierscienie, pomidory pokroic w kawalki. Wszystko razem wymieszac.
Salatke polac dressingiem bezposrednio przed spozyciem lub dodac dressing osobno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz