5 sierpnia 2019

Omlet z wędzonym łososiem i ziołami

Kolejna wersja japońskiego omleta.
Chociaż istnieje wiele różnych opcji, do tej wersji wybrałam to, co zostało w mojej lodówce: wędzonego łososia i dużo świeżych ziół. Oczywiście można też eksperymentować ze składnikami i dodać paprykę, szynkę lub ser cheddar.

Składniki na 2 osoby:
  • 4 jajka
  • kilka plasterków wędzonego łososia
  • ½ łyżeczki koperku
  • 1 łyżeczka szczypiorku 
  • 1 łyżeczka natki pietruszki 
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • sól i pieprz
  • olej słonecznikowy
  • czarny sezam

Roztrzepac jajka, doprawic  do smaku i dodac drobno posiekane ziola. Wlac ¼ mieszanki jajek i ziól na patelnie i dodac do niej kawalki wedzonego lososia. Gdy jajka zaczna  sie scinac, zwinac je delikatnie do srodka. Nastepnie przesunac zwineta czesc do konca patelni, a na wolne miejsce wlac  kolejna ¼ mieszanki jajek i ziół, rozlozyc na niej kilka kawałków wedzonego łososia i kontynuowac zwijanie, gdy jajka zaczna sie scinac. 
Kiedy mieszanka jajek jest juz prawie usmazona,  w ostatnim etapie  nie dodawac juz do niej lososia, w ten sposób jajko bedzie sie lepiej rolowac i omlet bedzie gladszy.


Gdy omlet jest calkiem zrolowany, poczekac kilka minut i pokroic go na kawalki. Ozdobic kazdy  kawalek resztkami lososia, koprem i czarnym sezamem i podac  z dowolnym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz