Kolejna wersja japońskiego omleta.
Chociaż istnieje wiele różnych opcji, do tej wersji wybrałam to, co zostało w mojej lodówce: wędzonego łososia i dużo świeżych ziół. Oczywiście można też eksperymentować ze składnikami i dodać paprykę, szynkę lub ser cheddar.
- 4 jajka
- kilka plasterków wędzonego łososia
- ½ łyżeczki koperku
- 1 łyżeczka szczypiorku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- sól i pieprz
- olej słonecznikowy
- czarny sezam
Roztrzepac jajka, doprawic do smaku i dodac drobno posiekane ziola. Wlac ¼ mieszanki jajek i ziól na patelnie i dodac do niej kawalki wedzonego lososia. Gdy jajka zaczna sie scinac, zwinac je delikatnie do srodka. Nastepnie przesunac zwineta czesc do konca patelni, a na wolne miejsce wlac kolejna ¼ mieszanki jajek i ziół, rozlozyc na niej kilka kawałków wedzonego łososia i kontynuowac zwijanie, gdy jajka zaczna sie scinac.
Kiedy mieszanka jajek jest juz prawie usmazona, w ostatnim etapie nie dodawac juz do niej lososia, w ten sposób jajko bedzie sie lepiej rolowac i omlet bedzie gladszy.
Gdy omlet jest calkiem zrolowany, poczekac kilka minut i pokroic go na kawalki. Ozdobic kazdy kawalek resztkami lososia, koprem i czarnym sezamem i podac z dowolnym sosem.
Kiedy mieszanka jajek jest juz prawie usmazona, w ostatnim etapie nie dodawac juz do niej lososia, w ten sposób jajko bedzie sie lepiej rolowac i omlet bedzie gladszy.
Gdy omlet jest calkiem zrolowany, poczekac kilka minut i pokroic go na kawalki. Ozdobic kazdy kawalek resztkami lososia, koprem i czarnym sezamem i podac z dowolnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz