W Normandii pierś z kaczki lub polędwiczki wieprzowe są często przyrządzane z pieczonymi jabłkami i sosem jabłkowym, na bazie cydru i pommeau. Pommeau jest bardzo popularny w Normandii nie tylko jako dodatek do deserów jabłkowych, czekolady czy melonów, ale także jako aperitif.
- 600 g piersi z kaczki
- 3 kwaśne jabłka
- 150 ml cydru
- 50 ml Pommeau de Normandie *
- 50 g sera camembert
- 4 łyżki creme fraiche
- 2 szalotki
- 1,5 łyżeczki musztardy
- szczypta pieprzu z Espelette (lub cayenne)
- czarny pieprz
- sól morska
- 1 łyżka masła klarowanego
* Pommeau to aperitif z Normandii. Jesli nie mozemy go kupic w sklepie, mozna go zastapic mieszanka swiezo wycisnietego soku jablkowego i winiaku jablkowego (Calvados).
Skóre fileta nacinac ukosnie, tworzac romby, uwazajac, aby nie przeciac miesa. Posypac pieprzem. Smazyc ok. 5 min. na patelni bez tluszczu, rozpoczynajac od strony ze skóra do momentu az wyplynie tluszcz, nastepnie smazyc dolna czesc ok. 4 min. Usmazona piers zawinac w folie aluminiowa i piec w nagrzanym piekarniku (100° C) ok. 20 min. az mieso osiagnie temperature wewnetrzna 60-62° C (jesli chcemy uzyskac medium-rare). Jesli nie chcemy rózowego wnetrza, temperatura wnetrza powinna wynosic ok.70° C.
Usunac gniazda nasienne z jablek, jedno jablko obrac i pokroic w kostke, dwa pozostale pokroic ze skórka w cienkie plastry.
Szalotke obrac i pokroic w kostke.
Plasterki jablek smazyc z obu stron w klarowanym masle, nastepnie posypac cukrem pudrem, aby sie lekko skarmelizowaly. Odstawic do cieplego piekarnika.
Usunac gniazda nasienne z jablek, jedno jablko obrac i pokroic w kostke, dwa pozostale pokroic ze skórka w cienkie plastry.
Szalotke obrac i pokroic w kostke.
Plasterki jablek smazyc z obu stron w klarowanym masle, nastepnie posypac cukrem pudrem, aby sie lekko skarmelizowaly. Odstawic do cieplego piekarnika.
Kostki jablek i szalotki podsmazyc w klarowanym masle, dodać cydr i pommeau, doprowadzic do wrzenia, dodać musztarde, creme fraiche i kawalki sera camembert.
Przyprawic sos odrobina soli morskiej i pieprzu z Espelette i dusic jeszcze chwile, aby sos troche zgestnial.
Wyjac piersi z kaczki z piekarnika, poczekac 3-4 minuty i pokroic mieso na kawalki. Sos zebrany w folii dodac do sosu jablkowego.
Piersi z kaczki podawac u sosem jablkowym, pieczonymi jablkami i dowolnymi dodatkami.
Danie Dnia na Smakerze 02.09.2019 TUTAJ
O mój Boże, co za PYSZNOŚCI! I jaki pietyzm w przygotowaniu i wyserwowaniu potrawy! A te dofinki też sama robiłaś? A co cydru to byłam w regionalnym Muzeum Cydru, gdzieś pod Aix-en-Othe - pamiętam tylko, że degustacja była nad wyraz udana, chociaż na drugi dzień pękały nam głowy ;-)
OdpowiedzUsuńWiem, niestety takie owocowe trunki trzeba odcierpiec nastepnego dnia.
UsuńDofinki to mój sprawdzony dodatek od lat, mniej skomplikowany niz wyglada. Puree ziemniaczane przepuszczam przez rekaw cukierniczy albo plastikowa torebke z odcietym rogiem i zapiekam krótko w piecyku, az sie zarumieni.