15 sierpnia 2019

Kaczka na sposób normandzki

W Normandii pierś z kaczki lub polędwiczki wieprzowe są często przyrządzane z pieczonymi jabłkami i sosem jabłkowym, na bazie cydru i pommeau. Pommeau jest bardzo popularny w Normandii nie tylko jako dodatek do deserów jabłkowych, czekolady czy melonów, ale także jako aperitif.

Składniki dla 2 osób:
  • 600 g piersi z kaczki
  • 3 kwaśne jabłka
  • 150 ml cydru
  • 50 ml Pommeau de Normandie *
  • 50 g sera camembert
  • 4 łyżki creme fraiche
  • 2 szalotki
  • 1,5  łyżeczki musztardy
  • szczypta pieprzu z  Espelette (lub cayenne)
  • czarny pieprz
  • sól morska
  • 1 łyżka masła klarowanego

* Pommeau to aperitif  z Normandii. Jesli nie mozemy go kupic w sklepie, mozna go zastapic mieszanka  swiezo wycisnietego soku jablkowego i winiaku jablkowego (Calvados).

Skóre fileta nacinac ukosnie, tworzac romby, uwazajac, aby nie przeciac miesa. Posypac pieprzem. Smazyc ok. 5 min. na patelni bez tluszczu, rozpoczynajac od  strony ze skóra do momentu az wyplynie tluszcz, nastepnie smazyc dolna czesc ok. 4 min. Usmazona piers zawinac w folie aluminiowa i piec w nagrzanym piekarniku  (100° C)  ok. 20 min. az mieso osiagnie temperature wewnetrzna  60-62° C  (jesli chcemy uzyskac medium-rare). Jesli nie chcemy rózowego wnetrza, temperatura wnetrza powinna wynosic ok.70° C. 
Usunac gniazda nasienne z jablek, jedno jablko obrac i pokroic w kostke, dwa pozostale pokroic ze skórka w cienkie plastry. 
Szalotke obrac i pokroic w kostke. 
Plasterki jablek smazyc z obu stron w klarowanym masle, nastepnie posypac cukrem pudrem, aby  sie lekko skarmelizowaly. Odstawic do cieplego piekarnika.

Kostki jablek i szalotki podsmazyc w klarowanym masle, dodać cydr i pommeau, doprowadzic do wrzenia, dodać musztarde, creme fraiche i kawalki sera camembert.
Przyprawic sos odrobina soli morskiej i pieprzu z Espelette i  dusic jeszcze chwile, aby sos troche zgestnial.
Wyjac piersi z kaczki z piekarnika,  poczekac 3-4 minuty i pokroic mieso na kawalki. Sos  zebrany w folii dodac  do sosu jablkowego.

Piersi z kaczki podawac u sosem jablkowym, pieczonymi jablkami i dowolnymi dodatkami.

Danie Dnia na Smakerze 02.09.2019 TUTAJ

2 komentarze:

  1. O mój Boże, co za PYSZNOŚCI! I jaki pietyzm w przygotowaniu i wyserwowaniu potrawy! A te dofinki też sama robiłaś? A co cydru to byłam w regionalnym Muzeum Cydru, gdzieś pod Aix-en-Othe - pamiętam tylko, że degustacja była nad wyraz udana, chociaż na drugi dzień pękały nam głowy ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, niestety takie owocowe trunki trzeba odcierpiec nastepnego dnia.
      Dofinki to mój sprawdzony dodatek od lat, mniej skomplikowany niz wyglada. Puree ziemniaczane przepuszczam przez rekaw cukierniczy albo plastikowa torebke z odcietym rogiem i zapiekam krótko w piecyku, az sie zarumieni.

      Usuń