Lody na patyku z kwaśną śmietaną i musem jabłkowym, z delikatną nutą cynamonu i wanilii. Świetnie smakują przez cały rok i przy każdej pogodzie, nie tylko w czasie upałów.
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 paczka cukru waniliowego Bourbon
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200 g musu jabłkowego
- 6 lasek cynamonu (jako patyczki)
Wymieszac smietane, cukier waniliowy, cukier puder i cynamon do uzyskaniagladkiej masy.
Dodac mus jablkowy i delikatnie wymieszac jesli chcemy uzyskac marmurkowy wzór, jesli nie - mieszac do uzyskania gladkiej masy. W wersji dla doroslych mozna jeszcze dodac 2 lyzki calvadosu.
Wlac mase do foremek i umiescic w zamrazarce na okolo 1 godzine. W miedzyczasie wymieszac kilkakrotnie lód w foremkach, aby nie powstawaly krysztalki lodu.
Kiedy lód bedzie już wystarczajaco twardy, wetknac laski cynamonu i zamrazac jeszcze przez co najmniej 2 godziny.
Przed spozyciem polac foremke odrobina goracej wody, w ten sposób lody latwiej daja sie wyjac.
Wlac mase do foremek i umiescic w zamrazarce na okolo 1 godzine. W miedzyczasie wymieszac kilkakrotnie lód w foremkach, aby nie powstawaly krysztalki lodu.
Kiedy lód bedzie już wystarczajaco twardy, wetknac laski cynamonu i zamrazac jeszcze przez co najmniej 2 godziny.
Przed spozyciem polac foremke odrobina goracej wody, w ten sposób lody latwiej daja sie wyjac.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz