12 sierpnia 2019

Lody jabłkowo śmietankowe

Lody na patyku z kwaśną śmietaną i musem jabłkowym, z delikatną nutą cynamonu i wanilii. Świetnie smakują przez cały rok i przy każdej pogodzie, nie tylko w czasie upałów.


Składniki na 6 lodów na patyku (50 ml każdy):

  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 paczka cukru waniliowego Bourbon
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g musu jabłkowego
  • 6 lasek cynamonu (jako patyczki)

Wymieszac smietane, cukier waniliowy, cukier puder i cynamon do uzyskaniagladkiej masy.
Dodac mus jablkowy i delikatnie wymieszac jesli chcemy uzyskac  marmurkowy wzór, jesli nie - mieszac do uzyskania gladkiej masy. W wersji dla doroslych mozna jeszcze dodac 2 lyzki calvadosu. 
Wlac mase do foremek i umiescic w zamrazarce na okolo 1 godzine. W miedzyczasie wymieszac kilkakrotnie  lód w foremkach, aby nie powstawaly krysztalki lodu. 
Kiedy lód bedzie już wystarczajaco twardy,  wetknac laski cynamonu i zamrazac jeszcze  przez co najmniej 2 godziny.


Przed spozyciem polac foremke odrobina goracej wody, w ten sposób lody latwiej daja sie wyjac.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz