18 sierpnia 2019

Ciabatta na dwa sposoby

Ciabatta to doskonały włoski chleb z niewielką ilością składników i bardzo łatwy w przyrządzaniu. Jeszcze lepiej smakuje z dodatkami, w tym wypadku z papryką, owczym serem  i sezamem lub z suszonymi pomidorami i oliwkami. Świetny dodatek solo, do twarogu lub potraw z grilla.

Składniki na 2 chleby:
  • 1 kg mąki
  • 600 ml letniej wody
  • 42 g świeżych drożdży
  • 15 g cukru
  • 20 g soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
Nadzienie paprykowe:
  • 1 papryka
  • 150 g owczego sera
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • sezam
Nadzienie pomidorowe:
  • suszone pomidory w oleju
  • czarne oliwki bez pestek
  • zioła prowansalskie

Przyrzadzic podstawowe ciasto. Make przecedzic do duzej miski, do wglebienia wlac letnia wode, wsypac cukier i pokruszone drozdze.
Drozdze rozpuscic w  wodzie i zmieszac z maka, nastepnie wyrobic gladkie ciasto i odstawic do wyrosniecia.

W tym czasie przygotowac nadzienia. Do nadzienia paprykowego pokroic papryke na male kawalki i dokladnie je zmieszac  z sezamem i oliwa. Ser owczy pokroic równiez na male kawalki.

Do nadzienia pomidorowago pokroic suszone pomidory,  nie trzeba ich specjalnie odsaczac, gdyz aromaryczna oliwa dodaje smaku. Oliwki równiez pokroic i wymieszac z pomidorami.

Gdy ciasto powiekszy swa objetosc, dodac oliwe i sól i podzielic na dwa równe kawalki.

Pierwsza czesc ciasta rozwalkowac dosyc grubo i wylozyc paprka z sezamen i kawalkami owczego sera, nastepnie zwinac w rulon  i umiescic na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Pozostawic na kilka minut, aby jeszcze wyroslo.
Gdy ciasto wyrosnie i bedzie gotowe do pieczenia, pomarowac jego powierzchnie woda i posypac sezamem.

W tym czasie przygotowac drugi chleb. Ciasto wyrobic z pomidorami i oliwkami posypanymi spora iloscia ziól prowansalskich. Nastepnie uformowac podobny podluzny chleb i ulozyc na blasze  wylozonej papierem do pieczenia.
Obydwa chleby piec w temp. 210° C az nabiora zlotego koloru, zazwyczaj trwa to max. 25 min.

Tak nadziana ciabatta smakuje bez niczego, ale tez z dodatkami, a  szczególnie do grilla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz