Ciabatta to doskonały włoski chleb z niewielką ilością składników i bardzo łatwy w przyrządzaniu. Jeszcze lepiej smakuje z dodatkami, w tym wypadku z papryką, owczym serem i sezamem lub z suszonymi pomidorami i oliwkami. Świetny dodatek solo, do twarogu lub potraw z grilla.
- 1 kg mąki
- 600 ml letniej wody
- 42 g świeżych drożdży
- 15 g cukru
- 20 g soli
- 30 ml oliwy z oliwek
Nadzienie paprykowe:
- 1 papryka
- 150 g owczego sera
- 15 ml oliwy z oliwek
- sezam
Nadzienie pomidorowe:
Przyrzadzic podstawowe ciasto. Make przecedzic do duzej miski, do wglebienia wlac letnia wode, wsypac cukier i pokruszone drozdze.
Drozdze rozpuscic w wodzie i zmieszac z maka, nastepnie wyrobic gladkie ciasto i odstawic do wyrosniecia.
W tym czasie przygotowac nadzienia. Do nadzienia paprykowego pokroic papryke na male kawalki i dokladnie je zmieszac z sezamem i oliwa. Ser owczy pokroic równiez na male kawalki.
Do nadzienia pomidorowago pokroic suszone pomidory, nie trzeba ich specjalnie odsaczac, gdyz aromaryczna oliwa dodaje smaku. Oliwki równiez pokroic i wymieszac z pomidorami.
Do nadzienia pomidorowago pokroic suszone pomidory, nie trzeba ich specjalnie odsaczac, gdyz aromaryczna oliwa dodaje smaku. Oliwki równiez pokroic i wymieszac z pomidorami.
Gdy ciasto powiekszy swa objetosc, dodac oliwe i sól i podzielic na dwa równe kawalki.
Pierwsza czesc ciasta rozwalkowac dosyc grubo i wylozyc paprka z sezamen i kawalkami owczego sera, nastepnie zwinac w rulon i umiescic na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Pozostawic na kilka minut, aby jeszcze wyroslo.
Gdy ciasto wyrosnie i bedzie gotowe do pieczenia, pomarowac jego powierzchnie woda i posypac sezamem.
W tym czasie przygotowac drugi chleb. Ciasto wyrobic z pomidorami i oliwkami posypanymi spora iloscia ziól prowansalskich. Nastepnie uformowac podobny podluzny chleb i ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia.
Obydwa chleby piec w temp. 210° C az nabiora zlotego koloru, zazwyczaj trwa to max. 25 min.
Tak nadziana ciabatta smakuje bez niczego, ale tez z dodatkami, a szczególnie do grilla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz