21 sierpnia 2019

Sałatka z cukinii

Sałatka z cukinii – jeśli  ktoś nie lubi surowej cukinii, może ją zblanszować przed użyciem. Pozostałe składniki to ser pleśniowy, orzechy włoskie i czerwone winogrona. Całość wieńczy dressing ze słodkiej musztardy i octu balsamicznego, w którym cukinia jest krótko marynowana przed podaniem.

Składniki na 2 porcje:
  • 1 cukinia (ok. 400 g)
  • 200 g czerwonych winogron bez pestek
  • 200 g sera pleśniowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki słodkiej musztardy
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • pieprz

W małej miseczce wymieszac słodka musztarde z octem balsamicznym, dodac pieprz. 
Za pomoca noza spiralnego pokroic cukinie. Mozna oczywiscie wybrac inna forme, ale taka najszybciej wchlania marynate. 
Cukinie podzielic od razu na dwie porcje i zmieszac z dressingiem, aby miala czas na wchloniecie sosu. 
Pokroic ser na kawalki wielkosci kesa. Dodac do cukinii wraz z winogronami i kawalkami orzechów.

Przed podaniem polac salatke reszta dressingu.

2 komentarze:

  1. mam takie szpejo do robienia makaronu z cukinii! Ani razu go nie użyłam, a do niedawna miałam jeszcze cukinie. Przepis musi poczekać do następnego lata :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robie czesto makaron z warzyw, nie tylko z cukinii, ale np. z buraków i to przez caly rok. Wlasciwie to prawie zawsze uzywam go zamiast makaronu z maki - makaron z warzyw jest nie tylko zdrowszy, ale i smaczniejszy.

      Usuń