Składniki na 2 porcje:
- 1 cukinia (ok. 400 g)
- 200 g czerwonych winogron bez pestek
- 200 g sera pleśniowego
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki słodkiej musztardy
- 6 łyżek octu balsamicznego
- pieprz
W małej miseczce wymieszac słodka musztarde z octem balsamicznym, dodac pieprz.
Za pomoca noza spiralnego pokroic cukinie. Mozna oczywiscie wybrac inna forme, ale taka najszybciej wchlania marynate.
Cukinie podzielic od razu na dwie porcje i zmieszac z dressingiem, aby miala czas na wchloniecie sosu.
Pokroic ser na kawalki wielkosci kesa. Dodac do cukinii wraz z winogronami i kawalkami orzechów.
Za pomoca noza spiralnego pokroic cukinie. Mozna oczywiscie wybrac inna forme, ale taka najszybciej wchlania marynate.
Cukinie podzielic od razu na dwie porcje i zmieszac z dressingiem, aby miala czas na wchloniecie sosu.
Pokroic ser na kawalki wielkosci kesa. Dodac do cukinii wraz z winogronami i kawalkami orzechów.
mam takie szpejo do robienia makaronu z cukinii! Ani razu go nie użyłam, a do niedawna miałam jeszcze cukinie. Przepis musi poczekać do następnego lata :-)
OdpowiedzUsuńJa robie czesto makaron z warzyw, nie tylko z cukinii, ale np. z buraków i to przez caly rok. Wlasciwie to prawie zawsze uzywam go zamiast makaronu z maki - makaron z warzyw jest nie tylko zdrowszy, ale i smaczniejszy.
Usuń