25 lipca 2014

Kanapka ze schabem

Inspiracją była kuchnia skandynawska, a powód prozaiczny - resztki schabu po imprezie. Rezultatem była pyszna kanapka z sałatą, kremem chrzanowym i marynowaną czerwoną kapustą.


Składniki na 2 porcje:
  • 1 świeża bagietka
  • 200 g schabu
  • liście sałaty
  • 1/4 czerwonej kapusty
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 50 g cukru
  • 1 grecki jogurt
  •  creme fraiche
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 g świeżo startego chrzanu
  • sól, pieprz

Najpierw przygotowujemy czerwona kapuste. Szatkujemy  lub kroimy w waskie paski, mieszamy ocet z cukrem, zalewamy nim kapuste i odstawiamy na ok. godzine.
Nastepnie mieszamy wszystkie skladniki kremu i odstawiamy do lodówki.
Bagietke kroimy na 4 równe kawalki, a potem na polówki. 
Obydwie polówki smarujemy kremem, na dolna kladziemy lisc salaty, nastepnie schab i odsaczona kapuste. Nakrywamy druga polówka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz