Inspiracją była kuchnia skandynawska, a powód prozaiczny - resztki schabu po imprezie. Rezultatem była pyszna kanapka z sałatą, kremem chrzanowym i marynowaną czerwoną kapustą.
Składniki na 2 porcje:
- 1 świeża bagietka
- 200 g schabu
- liście sałaty
- 1/4 czerwonej kapusty
- 100 ml octu jabłkowego
- 50 g cukru
- 1 grecki jogurt
- creme fraiche
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 g świeżo startego chrzanu
- sól, pieprz
Najpierw przygotowujemy czerwona kapuste. Szatkujemy lub kroimy w waskie paski, mieszamy ocet z cukrem, zalewamy nim kapuste i odstawiamy na ok. godzine.
Nastepnie mieszamy wszystkie skladniki kremu i odstawiamy do lodówki.
Bagietke kroimy na 4 równe kawalki, a potem na polówki.
Obydwie polówki smarujemy kremem, na dolna kladziemy lisc salaty, nastepnie schab i odsaczona kapuste. Nakrywamy druga polówka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz