14 września 2020

Krokiety jajeczne z konfiturą z papryki

Przepis, który poznałam w Hiszpanii, zaskoczył mnie, ale i zachwycił. Niezwykłe krokiety na aperitif, składające się z jaj przepiórczych (mogą to być również małe, normalne jajka), karmelizowanej cebuli i pasty pigwowej. Świetnie komponuje się z tym sos ze słodkiej papryki piquillo (dostępny również w Polsce). Trochę pracochłonne, ale doskonała przekąska i hit na każdej imprezie.

 Składniki: 

  • 2 tuziny jaj przepiórczych
  • 50 g pasty pigwowej*
  • 2 duże cebule
  • 30 g cukru
  • 100 ml białego wina
  • 1/2 litra mleka
  • 75 g mąki
  • 75 g masła
  • mąka do panierowania
  • jajko do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • oliwa z oliwek 
Sos paprykowy
  • 1 słoik (ok.150 g) papryki piquillo** 
  • 75 g cukru
  • oliwa z oliwek
  • sól

 * Pasta pigwowa - przepis TUTAJ  
** Papryka piquillo to odmiana slodkiej papryki o niewielkich, trójkatnych owocach. Jest delikatna w smaku i bardzo aromatyczna. Nadaje sie do pieczenia, faszerowania i wekowania. Moze byc uprawiana w doniczkach. Jest równiez dostepna w Polsce, swieza, w puszkach lub w sloikach.

Jajka przepiórcze gotowac w osolonej wodzie i odrobinie octu przez ok.10 minut. Odsaczyc i ostudzic na tyle, zeby móc je obrac.
W tym czasie podsmazyc posiekana cebule na duzym ogniu z odrobina soli az zacznie sie rumienic, wtedy na duzym ogniu karmelizowac ja cukrem i bialym winem. Odstawic do ostygniecia.

Roztapiamy masło, mieszajac dodajemy make, potem mleko i mieszamy bez przerwy, az do uzyskania beszamelu, nastepnie dodajemy karmelizowana cebule, mieszamy wszystko i ostawiamy do ostudzenia.

Ostudzone jajka obieramy. Jesli bardzo swieze jajka nie beda po obraniu gladkie, nie musimy sie przejmowac, krokiety  beda mialy i tak forme nuggetsów.
Przeciac jajka  wzdluz na pói i polozyc na wierzch troche pasty pigwowej i troche beszamelu z cebula. Przykryc druga polowa jajka. W ten sposób przyrzadzamy wszystkie jajka.

Nastepnie wokól kazdego jajka nalozyc więcej beszamelu, jajko nie musi miec idealnie owalnego ksztaltu i beszamel nie musi go wszedzie pokrywac.
Panierowac kazde jajko w mace, jajku i bulce tartej i smazyc na glebokim, goracym oleju az uzyskaja zloty kolor.
Jesli bedziemy smazyc je pózniej, mozna je przechowywac w lodówce albo nawet w zamrazarce.

Na koniec robimy sos paprykowy. Papryczki piquillo albo inna slodka papryke gotowac z cukrem i bulionem na malym ogniu ok. 10 min. Zblendowac.
Taki sos jest dodatkiem do wielu potraw, wysmienicie smakuje m.in. z kozim serem.

Swieze krokiety podajemy z sosem paprykowym lub innym ulubionym sosem.

4 komentarze: