Kapusta kiszona smakuje jako dodatek również na ciepło. Najpopularniejsze są dwie wersje – klasyczna z winem i przyprawami oraz wersja z ananasem. Tak przygotowana kapusta jest typowa dla niemieckiej kuchni.
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 0,5 l wytrawnego białego wina (np. Riesling)
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 10 ziaren pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 jagód jałowca
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 goździk
Dodatkowo do wersji z ananasem:
- 1/2 ananasa
- 2 papryczki chili
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
- 0,5 l soku ananasowego
- 0,25 l wytrawnego białego wina (np. Riesling)
Zarówno klasyczna wersje jak i wersje z ananasem przyrzadzamy poczatkowo w ten sam sposób. Obrac cebule i pokroic w piórka a nastepnie wlozyc do garnka z kapusta. Dodac masło, wino, miód i lisc laurowy. Pozostale przyprawy wlozyc do papierowego filtra lub lnianego woreczka i zawiazac. Umiescic woreczek z przyprawami w kapuscie, podgrzac wszystko i gotowac pod przykryciem na srednim ogniu przez 35-40 minut mieszajac od czasu do czasu. Doprawic sola i odrobina cukru lub miodu.
Klasyczna wersja kapusty smakuje do miesa, kielbasy lub parówek i puree ziemniczanego.
Wersje z ananasem przyrzadzic w ten sam sposób i z tymi samymi skladnikami jedynie do tej wersji dodac 1/4 l wina i 1/2 l soku ananasowego. Kapuste gotowac na srednim ogniu przez 35-40 minut. W tym czasie pokroic ananasa na male kawalki, chili w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzac olej z pestek winogron i smazyc ananasa, az nabierze zlotego koloru. Dodac troche cukru i papryczki chili. 20 minut przed koncem gotowania dodac ananasa do kapusty i doprawic sola i cukrem lub miodem.
Kapusta z ananasem pasuje do dan miesnych, przede wszystkim z wieprzowiny (np. kassler), do kielbasek i puree ziemniaczanego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz