18 września 2020

Dwa sposoby na kapustę kiszoną

Kapusta kiszona smakuje jako dodatek również na ciepło. Najpopularniejsze są dwie wersje – klasyczna z winem i przyprawami oraz wersja z ananasem. Tak przygotowana kapusta jest typowa dla niemieckiej kuchni.


Składniki na 4-6 porcji:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 l wytrawnego białego wina (np. Riesling)
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 10 ziaren pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 jagód jałowca
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 goździk
Dodatkowo do wersji z ananasem:
  • 1/2 ananasa
  • 2 papryczki chili
  • 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 0,5 l soku ananasowego
  • 0,25 l wytrawnego białego wina (np. Riesling)

Zarówno klasyczna wersje jak i wersje z ananasem przyrzadzamy poczatkowo w ten sam sposób. Obrac cebule  i pokroic w piórka a nastepnie wlozyc do garnka z kapusta. Dodac masło, wino, miód i lisc laurowy. Pozostale przyprawy wlozyc do papierowego filtra lub lnianego woreczka i zawiazac. Umiescic woreczek z przyprawami w kapuscie, podgrzac wszystko i gotowac pod przykryciem na srednim ogniu przez 35-40 minut mieszajac od czasu do czasu. Doprawic sola i odrobina cukru lub miodu.

Klasyczna wersja kapusty smakuje do miesa, kielbasy lub parówek i puree ziemniczanego.

Wersje z ananasem przyrzadzic w ten sam sposób i z tymi samymi skladnikami jedynie do tej wersji dodac 1/4 l wina i 1/2 l soku ananasowego. Kapuste gotowac na srednim ogniu przez 35-40 minut. W tym czasie pokroic ananasa na male kawalki, chili w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzac olej z pestek winogron i smazyc  ananasa, az nabierze zlotego koloru. Dodac troche cukru i  papryczki chili. 20 minut przed koncem gotowania dodac ananasa do kapusty i doprawic sola i cukrem lub miodem.

Kapusta z ananasem pasuje do dan miesnych,  przede wszystkim z wieprzowiny (np. kassler), do kielbasek i puree ziemniaczanego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz