Nadziewana dynia hokkaido z pokrywką pięknie prezentuje się na talerzu. A pikantne wnętrze jest bardzo smaczne i soczyste.
Składniki na 2 porcje:
- 1 cała dynia Hokkaido (ok. 400 g na osobę)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryki
- 300 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 g owczego sera
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz
Umyc dynie i wyciac górna czesc. Poniewaz ta czesc bedzie pokrywka, wyciac ja mozliwie starannie. Następnie wydrazyc dynie lyzka, usuwajac tylko nasiona.
Mozna tez wyciac wczesniej bardzo cienki plaster z zewnetrznej podstawy dyni, aby sie nie przewrócila w czasie przygotowania i serwowania.
Posmarowac wnetrze wydrazonej dyni olejem i lekko posolic. Z przykryciem piec dynie w temp. 180° C przez ok. 10 minut.
W miedzyczasie obrac i posiekac cebule i czosnek. Umyc, wyczyscic i posiekac papryke.
Nastepnie rozgrzac na patelni klarowane maslo i podsmazyc cebule, czosnek, a po kilku minutach papryke. Dodac mieso mielone i wszystko smazyc przez kolejne 5 minut.
Gdy mieso bedzie podsmazone, zdjac patelnie z ognia i dodac jajka, koncentrat pomidorowy, ¾ pokruszonego sera owczego i zioła. Nadzienie doprawic sola i pieprzem.
Wyjac dynie z piekarnika i zdjac pokrywke. Ostroznie wypelnic dynie, nalozyc pokrywk i piec w temp. 180° C przez kolejne 25-30 minut.
Przekroic dynie na pól, posypac reszta pokruszonego sera feta i podawac jeszcze ciepla.
Poniewaz dynia hokkaido moze byc jedzona razem ze skórka, mozna zjesc praktycznie wszystko oprócz lodygi.
Danie Dnia na Smakerze 10.10.2020 TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz