24 września 2020

Cebula nadziewana mięsem

Smaczne danie, w którym duża, słodka i łagodna cebula jest nadziewana wołowiną, kiełbasą wieprzową i serem, a następnie pieczona w piekarniku.


Składniki na 6 cebul:
  • 6 dużych, słodkich cebul
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 300 g surowych kiełbasek wieprzowych
  • dowolny ser
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • bulion
  • oliwa z oliwek

Usunac z cebuli pierwsza warstwe i odciac góre. Nie usuwac korzenia, aby pozostal caly podczas gotowania. Wlozyc cebule do wrzacej wody na 10 lub 12 minut. Po upływie czasu wlozyc je do miski z lodem i woda, po ostudzeniu odciac korzen. Nastepnie wydrazyc cebule za pomoca noza i lyzki - pozostawic 2-3 warstwy.

Wydrazona cebule posiekac nozem. Posiekana cebule wlozyc do duzej miski, dodac kiełbase bez flaka, mielona wolowine, lyzke lub dwie sosu Worcestershire, doprawic sola, pieprzem i startym serem.

Wszystko razem dokladnie wymieszac i wypelnic masa miesna cebule, a wierzch posypac bułka tarta. Wlac troche bulionu do foremki z cebulami i skropic je oliwa z oliwek. Piec 40 - 50 minut w temp.180º C, od czasu do czasu cebule mozna podlewac plynem.

Podawac na cieplo, z dodatkami lub bez. Nadzienie cebuli przyrzadzonej w ten sposób jest wilgotne i bardzo smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz