Smaczne danie, w którym duża, słodka i łagodna cebula jest nadziewana wołowiną, kiełbasą wieprzową i serem, a następnie pieczona w piekarniku.
- 6 dużych, słodkich cebul
- 300 g mielonej wołowiny
- 300 g surowych kiełbasek wieprzowych
- dowolny ser
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- bułka tarta
- sól, pieprz
- bulion
- oliwa z oliwek
Usunac z cebuli pierwsza warstwe i odciac góre. Nie usuwac korzenia, aby pozostal caly podczas gotowania. Wlozyc cebule do wrzacej wody na 10 lub 12 minut. Po upływie czasu wlozyc je do miski z lodem i woda, po ostudzeniu odciac korzen. Nastepnie wydrazyc cebule za pomoca noza i lyzki - pozostawic 2-3 warstwy.
Wydrazona cebule posiekac nozem. Posiekana cebule wlozyc do duzej miski, dodac kiełbase bez flaka, mielona wolowine, lyzke lub dwie sosu Worcestershire, doprawic sola, pieprzem i startym serem.
Wszystko razem dokladnie wymieszac i wypelnic masa miesna cebule, a wierzch posypac bułka tarta. Wlac troche bulionu do foremki z cebulami i skropic je oliwa z oliwek. Piec 40 - 50 minut w temp.180º C, od czasu do czasu cebule mozna podlewac plynem.
Podawac na cieplo, z dodatkami lub bez. Nadzienie cebuli przyrzadzonej w ten sposób jest wilgotne i bardzo smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz