1 września 2020

Pikantno-słodki dip guacamole

Prawie każdy lubi klasyczny sos guacamole lub jego odmiany z dodatkami takimi jak np. pomidory. Po wielu latach postanowiłam spróbować czegoś innego i efektem moich eksperymentów jest mieszanka awokado, tym razem ze słodkim mango i ostrym sosem chili. To była dość nietypowa przystawka, ale bardzo smaczna


Składniki dla 4 osób:
  • 1 czerwona cebula
  • 1 limonka
  • 2 awokado
  • 1 mango
  • kolendra
  • sól
  • sos chili (mozliwie z mango)


Obrac i drobno posiekac cebule, dodac sok z limonki i odstawic na kilka minut. Obrac awokado i usunac pestke, dodac do cebuli, zmiazdzyc widelcem i posolic.

Obrac mango, pokroic na male kawałki i dodac do awokado. Posiekac liscie kolendry i dodac równiez do awokado. Na koniec dodac sos chili (mozliwie z mango). Wszystko dokladnie wymieszac i zmiazdzyc widelcem w zaleznosci od naszych preferencji.

Jak przystalo na meksykanski sos podajemy z nachos. 

Mozna równiez uzyc tortille kukurydziane lub pszenne, pokroić je w trójkaty i usmazyc na oliwie z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz