4 września 2020

Guacamole z pomidorami

Jedna z najpopularniejszych odmian guacamole - z pomidorami i czerwoną cebulą. Prosta, szybka i niezwykle smaczna pasta do chleba lub dip.


Składniki na 4 osoby:

  • 3 awokado
  • 1 pomidor
  • pół czerwonej cebuli 
  • 1 limonka
  • sól
  • kolendra
  • oliwa z oliwek
  • sos jalapeño




Obrac awokado, usunac pestke i ulozyc na talerzu lub na pólmisku. Zmiazdzyc widelcem, dodac sok z polowy limonki, drobno posiekac pomidora i czerwona cebule. Dodac troche swiezej kolendry. 

Wszystko wymieszac, zmiazdzyc ewentualnie jeszcze wedlug potrzeby widelcem, doprawic sola i olejem. Dodac równiez odrobine przypraw, moze to byc posiekane swieze chili, w tym wypadku dodalam sos jalapeno. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszac i guacomole jest gotowy.

Mozna do niego uzyc zamiast klasycznych nachos kilka kukurydzianych lub pszennych tortilli pokrojonych w trójkaty i usmazonych na oleju z oliwek. Równie dobrze smakuja wytrawne ciasteczka np. chlebki oliwne z ostra papryka.

Guacamole podajemy z dowolnymi dodatkami, które zanurzamy w sosie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz