Jedna z najpopularniejszych odmian guacamole - z pomidorami i czerwoną cebulą. Prosta, szybka i niezwykle smaczna pasta do chleba lub dip.
Składniki na 4 osoby:
- 3 awokado
- 1 pomidor
- pół czerwonej cebuli
- 1 limonka
- sól
- kolendra
- oliwa z oliwek
- sos jalapeño
Wszystko wymieszac, zmiazdzyc ewentualnie jeszcze wedlug potrzeby widelcem, doprawic sola i olejem. Dodac równiez odrobine przypraw, moze to byc posiekane swieze chili, w tym wypadku dodalam sos jalapeno. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszac i guacomole jest gotowy.
Mozna do niego uzyc zamiast klasycznych nachos kilka kukurydzianych lub pszennych tortilli pokrojonych w trójkaty i usmazonych na oleju z oliwek. Równie dobrze smakuja wytrawne ciasteczka np. chlebki oliwne z ostra papryka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz