Bardzo szybki deser, chociaż wymaga kilku godzin na stężenie w lodówce. Świetnie sprawdzi się zatem, jeśli deser trzeba przygotować wcześniej. To wprost niewiarygodne, jak zaledwie kilka składników może stworzyć świeży i lekki deser o intensywnym pomarańczowym smaku. Postanowiłam zrobić go w dwóch wersjach, jednej z karmelem i drugiej bez karmelu. Dużo lepiej smakuje wersja z karmelem, ale to kwestia gustu.
Składniki na 2 foremki:- 500 ml śmietany
- 500 ml soku pomarańczowego
- skórka z pomarańczy
- 180 g cukru
- 1 galaretka pomarańczowa
- płynny karmel (opcjonalnie)
Wyciskac sok z pomaranczy do momentu uzyskania 500 ml.
Odlac troche soku do szklanki, dodac pomaranczowa galaretkę i miksowac az do rozpuszczenia proszku. Reszte soku wlac do rondelka.
Do soku dodac cukier, smietane i dobrze wymieszac, dla wzmocnienienia pomaranczowego smaku zetrzec skórke pomaranczy.
Zagotowac sok w rondelku, gdy zacznie sie gotowac dodac galaretke i bez gotowania bardzo miksowac wszystko przez kilka minut.
Do formy wlewamy płynny karmel, w tym wypadku zrobilam jeden deser z karmelem, drugi bez. Przechowywac w lodówce i nastepnego dnia przed podaniem wyjac z foremki.
Podawac deser pokrojony na kawalki, z karmelem lub bez, mozna tez podawac w formie malych kostek w papierowych foremkach.
Jaki fajny pomysl!
OdpowiedzUsuńDziekuje i goraco polecam!
Usuń