21 września 2020

Pomarańczowy deser

Bardzo szybki deser, chociaż wymaga kilku godzin na stężenie w lodówce. Świetnie sprawdzi się zatem, jeśli deser trzeba przygotować wcześniej. To wprost niewiarygodne, jak zaledwie kilka składników może stworzyć świeży i lekki deser o intensywnym pomarańczowym smaku. Postanowiłam zrobić go w dwóch wersjach, jednej z karmelem i drugiej bez karmelu. Dużo lepiej smakuje wersja z karmelem, ale to kwestia gustu.

Składniki na 2 foremki:
  • 500 ml śmietany 
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • skórka z pomarańczy
  • 180 g cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • płynny karmel (opcjonalnie)


Wyciskac sok z pomaranczy do momentu uzyskania 500 ml.
Odlac troche soku do szklanki, dodac pomaranczowa galaretkę i miksowac az do rozpuszczenia proszku. Reszte soku wlac do rondelka.

Do soku dodac cukier, smietane i dobrze wymieszac, dla wzmocnienienia pomaranczowego smaku zetrzec skórke pomaranczy. 

Zagotowac sok w rondelku, gdy zacznie sie gotowac dodac galaretke i bez gotowania bardzo miksowac wszystko przez kilka minut.
Do formy wlewamy płynny karmel, w tym wypadku zrobilam jeden deser z karmelem, drugi bez. Przechowywac w lodówce i nastepnego dnia przed podaniem wyjac  z foremki.

Podawac deser pokrojony na kawalki, z karmelem lub bez, mozna tez podawac w formie malych kostek w papierowych foremkach.

2 komentarze: