9 września 2020

Sałatka z ciecierzycy i wiśni z winegretem z mango

Sałatka z ciecierzycy i wiśni, doprawiona winegretem z mango. Szybkie i łatwe danie z zaskakującym efektem. Świeża i aromatyczna sałatka, idealna na wiele okazji. Oprócz wiśni i ciecierzycy zawiera także jabłko, sałatę i orzechy.


Składniki na 3-4 osoby:
  • 570 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • sałata
  • wiśnie
  • pół mango
  • mix do sałatek (suszone owoce lub orzechy)
Mango winegret:
  • pół mango
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól

Odcedzic i wyplukac ciecierzyce, dodac posiekana cebule i salate oraz jablko i mango pokrojone w kostke. Wisnie wydrylowac i pokroic na pól lub cwiartki, w zalezności od wielkosci i dodac do salatki razem z mieszanka do salat (np. pestki slonecznika, pestki dyni, migdaly w plasterkach, orzechy włoskie, rodzynki, jagody). Wszystko mieszamy.

Kto chce moze dodac dowolne kielki. 
Nastepnie przygotowujemy mango winegret z polówki mango, soli, oliwy z oliwek i octu. Wszystkie skladniki najlepiej zblendowac w mikserze. 

Sos winegret podajemy razem z salatka tak, aby kazdy mógl ja doprawic wedlug wlasnego uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz