20 listopada 2020

Świąteczna wersja „najsmaczniejszej kanapki na świecie”

Kto nie pamięta najsłynniejszej sceny udawanego orgazmu z filmu „Kiedy Harry poznał Sally”? Scena została nakręcona w Katz's Deli, restauracji istniejącej w Nowym Jorku od ponad 140 lat. Kiedy kobieta siedząca obok zamawia to, co miała Sally, wiadomo, że chodzi o kanapkę z pastrami. Kanapka z pastrami w Katz's Delicatessen to ich najpopularniejszy produkt i uwielbiany nie tylko przez nowojorczyków, ale także turystów z całego świata. Właściciele restauracji reklamują ją jako najlepszą kanapkę na świecie ... i prawdopodobnie mają rację. Moja wersja jest inspirowana ich kanapką, ale oprócz tego, że jest to edycja świąteczna, więc zawiera trochę inny sos, w odróżnieniu do oryginału, który zawiera osobno podawanego ogórka kiszonego i małosolonego, moja kanapka zawiera marynowane plasterki ogórka i smażoną cebulę. Różnica tkwi także w chlebie - w oryginalnej wersji jest to chleb żytni, u mnie to domowe bułeczki, wypiekane specjalnie na tę okazję. Pastrami również jest domowej roboty, więc cała kanapka nie posiada środków chemicznych i zawiera wyłącznie naturalne składniki                                                                                   

Składniki na 4 kanapki:

  • 4 bułki na kanapki
  • 400 g pastrami*
  • 1 łyżka masła
  • tłuszcz do smażenia
Sos:
  • 200 g sera śmietankowego
  • 200 g świątecznej musztardy**
Nadzienie:
  • 1 ogórek
  • biały ocet winny 
  • sól, pieprz, cukier
  • koper
  • olej roślinny
Smażona cebula:
  • 4 cebule
  • sól, pieprz, cukier
  • tłuszcz do smażenia
 
*  przepis na domowe pastrami TUTAJ

** przepis na świąteczną musztardę TUTAJ


Do kanapki mozemy oczywiscie uzyc pastrami i bulki ze sklepu, ale skladniki domowej roboty maja zupelnie inny smak i nie zawieraja chemii, wiec polecam oczywiscie wersje z wlasnymi skladnikami.
Zanim przygotujemy sos do kanapki, smazymy plastry cebuli w karmelizowanym cukrze i po usmazeniu doprawiamy sola i pierzem. Ogórka kroimy w cienkie plastry i marynujemy we wszystkich skladnikach. Sos robimy mieszajac taka sama ilosc serka smietankowego ze swiateczna musztarda.

Pastrami kroimy w mozliwie cienkie plastry i smazymy na tluszczu, który pozostal z pieczenia pastrami z odrobina masla. Jesli z jakiegos powodu nie posiadamy oryginalnego tluszczu z pastrami, uzywamy dowolnego tluszcu z lyzka masla. Pastrami nie musi byc bardzo gorace, wystarczy jesli bedzie podgrzane, nawet niewielkie cieplo wyzwala jego specyficzny smak.
Bulki przekroic na polowe, obydwie czesci wysmarowac sosem, na jedna z polówek ulozyc spora ilosc pastrami, na to plastry ogórka i smazona cebule.

Kanapke przykryc druga polówka, jesli bulki sa zbyt dlugie, mozna je przekroic na pól. Kanapka sama w sobie jest doskonala przekaska, z dodatkiem frytek i np. salatki cole slaw moze byc doskonala kolacja.


Kilka impresji z nowojorskiej Katz’s Deli, skad pochodzi slynna kanapka z pastrami.


... i slynna scena z filmu "Kiedy Harry poznal Sally", krecona w pomieszczeniach restauracji.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz