25 listopada 2020

Świąteczny dżem

Na Boże Narodzenie przygotowujemy różne przysmaki, dla mnie należy również do nich świąteczny dżem. Ponieważ moje śniadanie składa się najczęściej z twarogu lub serków do których dodaję odrobinę dżemu, nie rezygnuję z niego nawet w święta. Aby jednak dżem nabrał odświętnego smaku, dodaję do niego przyprawy typowe dla świątecznych potraw. Owoce, z których robię dżem, mamy zawsze o tej porze roku w domu, przyprawy również, więc taki dżem powstaje jakby „w międzyczasie” a potem, przez najbliższe tygodnie wzbogaca nie tylko nasze śniadanie jako dodatek do pieczywa, ale także nadaje się do różnych wypieków i deserów, do naleśników, a nawet do sosów.


Składniki na słoik 750 ml:

  • 2 jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 1 gruszka
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • cukier lub cukier żelujący
  • 100 ml  wody
  • rodzynki
  • 50 g platków migdałowych

Obrac pomarancze i podzielic na czastki, nastepnie przeciac czastki na polówki, gruszke i jablka przeciac, wyciac gniazda nasienne i pokroic owoce na kawalki. Nie obieralam jablek ani gruszki, gdyz i tak uzywam tylko owoców ekologicznych,  a poza tym beda one po gotowaniu blendowane. Wlozyc owoce do garnka, dodac przyprawy i garsc suszonych sliwek.

Na koniec dodac cukier,  w tym wypadku uzylam cukru zelujacego, na każdy kilogram owoców 250 g cukru. Dolac100 ml wody i wszystko zagotowac na srednim ogniu.
Po 30 minutach jabłka powinny byc miekkie, a zawartosc garnka powinna tylko lekko sie dusić. Mase owocowa zblendowac, dodac rodzynki i migdaly i wszystko dokladnie wymieszac.

Dzem przelac do sloików i szczelnie zamknac. Po otwarciu przechowywac w lodówce. 

4 komentarze:

  1. Bardzo lubie slodkie sniadania. A taki dzemik to swietny poczatek dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z odpowiednimi przyprawami gwarantuje w okresie swiatecznym dobry poczatek dnia, a przy tym mozna go zrobic tak szybko, ze skladników, które w tym czasie mamy praktycznie zawsze w domu.

      Usuń
  2. Super pomysł. Też uwielbiam ser i dżem na śniadania, choć przyznam, że w święta chyba ser zjem tylko w serniku 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My jemy w swieta to, co w dzien powszedni, a w dzien powszednito to, co w swieta, wiec unikamy stresu i zawsze jemy to, co lubimy. Pod tym wzgledem nie jestem tradycjonalistka, tylko smakoszem :) A sery uwielbiam, nie tylko biale...

      Usuń