4 listopada 2020

Naleśniki z nadzieniem z jarmużu i ricotty

Pikantne danie - Włosi nazywają je crespelle al forno. Crespelle to rodzaj naleśnika lub francuskich crêpes, zwykle smażonych na patelni, nadziewanych i na koniec pieczonych w piekarniku - stąd nazwa crespelle al forno (pieczone naleśniki). Nadziewane wszystkim, czego dusza zapragnie - warzywami, łososiem, szynką albo sosem bolognese. Aby uzyskać wyjątkowo kremową konsystencję, nadzienie uszlachetnia sie ricottą, serem śmietankowym lub serem feta. Moje naleśniki są nadziewane jarmużem i serem ricotta. 


Składniki na 6 naleśników:

  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/4 l letniego mleka
  • 1 łyżka podgrzanego masła
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • klarowane masło
Nadzienie:
  • 350 g świeżych liści jarmużu
  • 250 g sera ricotta
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki
  • 1 pomarańcza
  • sól
  • 100 g parmezanu
Do pieczenia:
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek

Oczyscic jarmuz i usunac grubsze lodygi. Podgrzac osolona wode i blanszowac jarmuz przez 10-12 minut, oplukac w zimnej wodzie, nastepnie dobrze wycisnac i grubo posiekac.
Dymke oczyscic i pokroic w drobne krazki. Czosnek pokroic w kostke, a skórke pomaranczy zetrzec na tarce. Na patelni rozgrzac oliwe i dusic dymke przez około 2-3 minuty, dodac czosnek.
Zetrzec parmezan. Wymieszac ricotte z jarmuzem, dymka i 2-3 lyzkami parmezanu, doprawic platkami chili, skórka pomaranczy i sola.

Wymieszac wszystkie skladniki nalesników i odstawic na 20 minut. Na patelni rozgrzac maslo klarowane i usmazyc 6 cienkich nalesników.

Posmarowac polowe nalesnika nadzieniem do ok. 2 cm od krawedzi, przykryc druga polowa i docisnac brzegi. Polac oliwa blache do pieczenia i polozyc na niej nadziewane nalesniki. Powierzchnie posmarowac maslem i obficie posypac parmezanem. Wstawic nalesniki do piekarnika i grillowac przez kilka minut. 

Nalesniki sa gotowe, gdy powierzchnia jest brazowa i chrupiaca, a brzegi lekko odchodza.

Podawac np. z ulubiona salata.

2 komentarze: