Pikantne danie - Włosi nazywają je crespelle al forno. Crespelle to rodzaj naleśnika lub francuskich crêpes, zwykle smażonych na patelni, nadziewanych i na koniec pieczonych w piekarniku - stąd nazwa crespelle al forno (pieczone naleśniki). Nadziewane wszystkim, czego dusza zapragnie - warzywami, łososiem, szynką albo sosem bolognese. Aby uzyskać wyjątkowo kremową konsystencję, nadzienie uszlachetnia sie ricottą, serem śmietankowym lub serem feta. Moje naleśniki są nadziewane jarmużem i serem ricotta.
- 150 g mąki
- 3 jajka
- 1/4 l letniego mleka
- 1 łyżka podgrzanego masła
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- klarowane masło
Nadzienie:
- 350 g świeżych liści jarmużu
- 250 g sera ricotta
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 dymki
- 1 pomarańcza
- sól
- 100 g parmezanu
Do pieczenia:
Oczyscic jarmuz i usunac grubsze lodygi. Podgrzac osolona wode i blanszowac jarmuz przez 10-12 minut, oplukac w zimnej wodzie, nastepnie dobrze wycisnac i grubo posiekac.
Dymke oczyscic i pokroic w drobne krazki. Czosnek pokroic w kostke, a skórke pomaranczy zetrzec na tarce. Na patelni rozgrzac oliwe i dusic dymke przez około 2-3 minuty, dodac czosnek.
Zetrzec parmezan. Wymieszac ricotte z jarmuzem, dymka i 2-3 lyzkami parmezanu, doprawic platkami chili, skórka pomaranczy i sola.
Wymieszac wszystkie skladniki nalesników i odstawic na 20 minut. Na patelni rozgrzac maslo klarowane i usmazyc 6 cienkich nalesników.
Posmarowac polowe nalesnika nadzieniem do ok. 2 cm od krawedzi, przykryc druga polowa i docisnac brzegi. Polac oliwa blache do pieczenia i polozyc na niej nadziewane nalesniki. Powierzchnie posmarowac maslem i obficie posypac parmezanem. Wstawic nalesniki do piekarnika i grillowac przez kilka minut.
Nalesniki sa gotowe, gdy powierzchnia jest brazowa i chrupiaca, a brzegi lekko odchodza.
Podawac np. z ulubiona salata.
Cudowne nalesniczki!
OdpowiedzUsuńSa nie tylko zdrowe, ale i smaczne, co nie zawsze idzie w parze :)
UsuńDziekuje! :)