28 listopada 2020

Domowy ekstrakt waniliowy

Ekstrakt z wanilii jest podstawowym składnikiem amerykańskich przepisów i jest niezbędny w każdej potrawie, która ma mieć smak wanilii. Oczywiście można też użyć laski wanilii, tartej wanilii lub cukru waniliowego, co robiłam przez długi czas, ale ekstrakt waniliowy jest bardziej praktyczny, prostszy i dużo tańszy. Nie z supermarketu, bo tam już kilka mililitrów może sporo kosztować. Jest on również łatwy do wykonania domowym sposobem, a potem już tylko czeka w ciemnym miejscu, aby nas przekonać do siebie pysznym ciastem, ciasteczkami, deserem, sosem... Powiedziałabym nawet: kto raz spróbuje domowej roboty ekstraktu wanilii, już nigdy więcej nie użyje wanilii w innej formie.



Składniki na 250 ml:


  • 250 ml wódki, burbona lub brązowego rumu 
  • 5-6 lasek wanilii



Oficjalnie istnieje przepis na ekstrakt polegajacy na polaczeniu alkoholu ze swiezymi laskami wanilii i czekaniu, az alkohol zmieni barwe i nabierze aromatu. Aby uzyskac lepszy efekt nalezy potrzasac butelka co najmniej 2 razy w tygodniu.
Mój przepis jest troche inny i sprawdzil sie juz dawno, dlatego stosuje go od lat.

Przekroic laski wanilii wzdluz a nastepnie pokroic na duze kawalki. Posiekac drobno w robocie kuchennym i wsypac do rondla z alkoholem. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na wolnym ogniu przez ok. minute, a następnie napelnic butelki alkoholem z wanilia i szczelnie zamknac. Pozostawic w ciemnym, chlodnym miejscu (nie w lodówce!) przez 8 tygodni.
Po 8 tygodniach przelac plyn ponownie do rondla i krótko zagotowac. 

Nastepnie przecedzic przez drobne sito i wlac ekstrakt do czystej butelki. Kto chce, moze umiescic nowa, swieza laske wanilii w butelce. Zrobiony w ten sposób ekstrakt mozna przechowywac bardzo dlugo w ciemnym miejscu, ale nie w lodówce, gdyz metnieje.

Przepis prezentowany na Interii 29.12.2020

2 komentarze: