18 listopada 2020

Domowa musztarda świąteczna

Domowa musztarda świąteczna jest bardzo łatwa w wykonaniu i można ją zrobić w minutę. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że nie zawiera chemii, posiada preferowany przez nas smak, a dzięki dodatkom możemy łatwo i niedrogo przygotować każdy rodzaj musztardy, nie będzie zaskoczeniem, że ktoś, kto raz ją zrobił, już nigdy nie kupi musztardy przemysłowej.              


Składniki na mały słoiczek:

  • 5 łyżek mąki musztardowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz 
  • 5 łyżek octu
  • 100 ml oleju roślinnego
  • woda w razie potrzeby
  • 1 łyżka cukru


Do wysokiego pojemnika wsypac make musztardowa. Jesli nie posiadamy maki musztardowej, mozemy zmiksowac bardzo drobno ziarna gorczycy. Dodac przyprawe do piernika, sól, swiezo zmielony pieprz i cukier. 

Nastepnie dodac ocet winny lub jablkowy, olej roslinny np. rzepakowy i wszystko dokladnie zmiksowac. Jesli musztarda jest zbyt gesta, mozemy dodac odpowiednio troche wody lub octu.

Musztarde przelozyc do sloika i przechowywac w lodówce min. 3 dni, zanim nabierze odpowiedniego smaku. Bezposrednio po przygotowaniu jest zbyt ostra.

2 komentarze:

  1. Swietny przepis i fajn pomysl na swiateczny prezencik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, szczególnie w czasie swiat Bozego Narodzenia mozna obdarowac bliskich róznymi smakolykami, sama uwielbiam dostawac takie prezenciki wlasnej roboty :)

      Usuń