Domowa musztarda świąteczna jest bardzo łatwa w wykonaniu i można ją zrobić w minutę. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że nie zawiera chemii, posiada preferowany przez nas smak, a dzięki dodatkom możemy łatwo i niedrogo przygotować każdy rodzaj musztardy, nie będzie zaskoczeniem, że ktoś, kto raz ją zrobił, już nigdy nie kupi musztardy przemysłowej.
Składniki na mały słoiczek:
- 5 łyżek mąki musztardowej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 5 łyżek octu
- 100 ml oleju roślinnego
- woda w razie potrzeby
- 1 łyżka cukru
Do wysokiego pojemnika wsypac make musztardowa. Jesli nie posiadamy maki musztardowej, mozemy zmiksowac bardzo drobno ziarna gorczycy. Dodac przyprawe do piernika, sól, swiezo zmielony pieprz i cukier.
Nastepnie dodac ocet winny lub jablkowy, olej roslinny np. rzepakowy i wszystko dokladnie zmiksowac. Jesli musztarda jest zbyt gesta, mozemy dodac odpowiednio troche wody lub octu.
Musztarde przelozyc do sloika i przechowywac w lodówce min. 3 dni, zanim nabierze odpowiedniego smaku. Bezposrednio po przygotowaniu jest zbyt ostra.
Swietny przepis i fajn pomysl na swiateczny prezencik :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, szczególnie w czasie swiat Bozego Narodzenia mozna obdarowac bliskich róznymi smakolykami, sama uwielbiam dostawac takie prezenciki wlasnej roboty :)
Usuń