Zachowałam oryginalną nazwę "gratin", ponieważ słowo "zapiekanka" niezupelnie oddaje rodzaj tego dania. Gratin to potrawa krótko zapiekana w plaskiej formie, dużo lżejsza od zapiekanki, bez ciężkich sosów, ze składnikami ułożonymi warstwami. Mój gratin zawiera mangold - zarówno jego łodygi jak i liście, bardzo cienko pokrojone plasterki ziemniaków i gruszek, a także bulion warzywny i parmezan zamiast sosu ze śmietaną. Całość tworzy bardzo smaczne danie wraz z ostrym sosem mango, który doskonale komponuje się ze składnikami.
Składniki na 4 porcje:- 1 kg mangoldu
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 3 gruszki
- 100 g parmezanu
- 1 szklanka bułki tartej
- masło
- oliwa z oliwek
- sól
Sos:
Nagrzac piekarnik do 180° C (termoobieg z górnym grillem) Oddzielic grube łodygi od liści mangoldu, włozyc do wrzacej wody i blanszowac przez ok. 4 minuty. Następnie wlozyc do lodowatej wody, po czym osuszyc. Pokroic liscie na wieksze kawalki a lodygi w drobne paski. Ziemniaki obrać i pokroic w cienkie plasterki, gruszki wydrazyc i równiez pokroic w cienkie plasterki.Zetrzec parmezan.
Posmarowac blache lub foremke zaroodporne oliwa z oliwek, a nastepnie wylozyc ja warstwa ziemniaków. Posypac parmezanem i dodac troche bulionu. Dodac warstwe mangoldu, nastepnie gruszki i jeszcze raz ziemniaki. Miedzy warstwami skladniki posypac parmezanem, posolic i dodac troche bulionu. Gratin nie powinien byc zbyt gruby, maksymalnie trzy warstwy kazdego skladnika. Zakonczyc ziemniakami i gruszkami, posypac bulka tarta i parmezanem, na wierzchu dodac kilka platków masla lub polac oliwa z oliwek.
Piec gratin w piekarniku przez ok. 20 minut. W tym czasie obrac mango, oddzielic miazsz od pestki i zblendowac z oliwą z oliwek i chili.
Gratin podac z ostrym sosem mango.
Super, bardzo lubie mangolda ze wzgledu na piekny kolor, wiec dobrych przepisow nigdy za wiele :)
OdpowiedzUsuńTo super warzywo, nie tylko smaczne, ale i ladnie sie prezentuje. W zapiekankach niezastapiony.
Usuń