24 czerwca 2024

Mus truskawkowy z krokantem pistacjowym

Idealny deser, który jest prosty i w zasadzie szybki w przygotowaniu, pomijając czas oczekiwania na jego stężenie. Ma też uniwersalny, gdyż truskawki można zastąpić innymi owocami, a pistacje migdałami lub innymi orzechami.


Składniki na 6-8 porcji:

Mus truskawkowy:

  • 4 listki żelatyny
  • 150 g truskawek
  • 1 ekologiczna cytryna lub limonka
  • laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
  • 250 g chudego twarogu
  • 200 ml jogurtu
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 ml śmietany kremówki
  • kilka truskawek do dekoracji
Krokant pistacjowy:
  • 75 g niesolonych pistacji, migdałów lub innych orzechów
  • 100 g cukru
  • 30 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Oczyscic i zmiksowac truskawki. Cytryne dokladnie umyc, zetrzec skórke i wycisnac sok. Jesli nie uzywamy ekstraktu waniliowego, wyskrobac miazsz z laski wanilii.
Do miski wlozyc twaróg, jogurt, cukier, sól, skórke, odrobine soku z cytryny, zmiksowane truskawki i wanilie. Wymieszac do gladkosci.

Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie, nastepnie wyjac z wody, odcisnac i lekko podgrzać w garnku z 3 lyzkami twarogu i dodac do pozostalej mieszanki twarogowej.

Smietane ubic na pólsztywno (to jest wazne, aby nie powstaly grudki) i wymieszac z masa twarogowa, nastepnie przelac do szklanek i schlodzic co najmniej 3 godziny.

Blache do pieczenia wylozyc papierem do pieczenia i lekko natluscic, aby krucha masa sie nie sklejala. Drobno posiekac pistacje.
Do sredniej wielkosci rondelka wsypac cukier i wlac wode i delikatnie podgrzac. Rozpuscic cukier, od czasu do czasu mieszajac. Gdy cukier sie calkowicie rozpusci, zwiększyc ogien i gotowac bez mieszania, az cukier nabierze zlotobrazowego koloru. Zajmuje to ok.10 minut. Dodac posiekane pistacje, maslo i sól. Wszystko szybko mieszac, az pistacje pokryja sie równomiernie karmelem.

Natychmiast wylac mase karmelowo-pistacjowa na przygotowana blache do pieczenia i równomiernie rozprowadzic za pomoca szpatulki lub grzbietu lyzki. Pozostawic do calkowitego ostygniecia. Zajmuje to 30-60 minut. Stwardnialy blok polamac na kawalki i posiekac.

Mus truskawkowy posypac krokantem i udekorowac kawalkami truskawek i mala galazka rozmarynu.

2 komentarze:

  1. Ależ to kusząco wygląda! Te kolory doskonale ze sobą współgrają,a dobór smaków to już mistrzostwie. Bardzo lubię takie desery.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje:) Wbrew pozorom nie juest skomplikowany, tylko trzeba troche poczekac, az stezeje.

      Usuń