Z resztek ciasta makaronowego powstała błyskawiczna rolada z rukolą, ricottą i pomidorami oraz sosem śmietanowo-szafranowym. Lekkie, szybkie danie o wyjątkowym, śródziemnomorskim smaku.
Składniki na 2 porcje:
- długie, wąskie płaty ciasta makaronowego
- duże liście rukoli
- ser ricotta
- twaróg ze świeżymi ziołami
- pomidor bez skórki
- parmezan
- sól, pieprz
- 100 ml śmietany
- 100 ml rosołu
- szczypta szafranu
- sok z cytryny
Ciasto przepuszczamy przez maszynke albo walkujemy na dlugie (min. 20 cm ) platy, nadziewamy je rukola, pokruszonym serem ricotta, twarogiem z posiekanymi, swiezymi wloskimi ziolami, pokrojonym pomidorem i swiezo startym parmezanem. Doprawiamy sola i pieprzem.
Nastepnie zwijamy rolade i kroimy ja na pól.
Smietane, rosól, szafran, sok z cytryny mieszamy i doprawiamy so smaku sola i pierzem. Przez 5 minut dusimy roladki w sosie smietanowo-szafranowym pod przykryciem, nastepie pieczemy je ok. 15 min. w temp. 180° C
W tym czasie redukujemy sos do odpowiedniej gestosci.
Roladki podajemy na sosie, ozdobiamy skladnikami z nadzienia.
Popatrz - człowiek się całe życie uczy... Nieraz zostaje mi ciasta makaronowego czy pierogowego i przeważnie pieczemy go na blasze kuchni po prostu do pożarcia. A ta rolada jest taka smakowita i każdy by się zaciekawił "kulinarnie", jakie wnętrze ona skrywa :-)
OdpowiedzUsuńJa dlatego czesto i chetnie próbuje nowych rzeczy albo staram sie rozszyfrowac dania w restauracji, gdyz zawsze mnie to zmusza do robienia eksperymentów i najczesciej pozostaje juz to w naszym jadlospisie.
Usuń