24 lipca 2014

Rolada makaronowa

Z resztek ciasta makaronowego powstała błyskawiczna rolada z rukolą, ricottą i pomidorami oraz sosem śmietanowo-szafranowym. Lekkie, szybkie danie o wyjątkowym, śródziemnomorskim smaku.


Składniki na 2 porcje:
  • długie, wąskie płaty ciasta makaronowego
  • duże liście rukoli
  • ser ricotta
  • twaróg ze świeżymi ziołami
  • pomidor bez skórki
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml rosołu
  • szczypta szafranu
  • sok z cytryny


Ciasto przepuszczamy przez maszynke albo walkujemy na dlugie (min. 20 cm ) platy, nadziewamy je rukola, pokruszonym serem ricotta, twarogiem z posiekanymi, swiezymi wloskimi ziolami, pokrojonym pomidorem i  swiezo startym parmezanem. Doprawiamy sola i pieprzem.
Nastepnie zwijamy rolade i kroimy ja na pól.
Smietane, rosól, szafran, sok z cytryny mieszamy i doprawiamy so smaku sola i pierzem. Przez 5 minut dusimy roladki w sosie  smietanowo-szafranowym pod przykryciem, nastepie pieczemy je ok. 15 min. w temp. 180° C
W tym czasie redukujemy sos do odpowiedniej gestosci.

Roladki podajemy na sosie, ozdobiamy skladnikami z nadzienia.

2 komentarze:

  1. Popatrz - człowiek się całe życie uczy... Nieraz zostaje mi ciasta makaronowego czy pierogowego i przeważnie pieczemy go na blasze kuchni po prostu do pożarcia. A ta rolada jest taka smakowita i każdy by się zaciekawił "kulinarnie", jakie wnętrze ona skrywa :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dlatego czesto i chetnie próbuje nowych rzeczy albo staram sie rozszyfrowac dania w restauracji, gdyz zawsze mnie to zmusza do robienia eksperymentów i najczesciej pozostaje juz to w naszym jadlospisie.

      Usuń