9 sierpnia 2018

Ocet o aromacie czerwonej porzeczki

Ocet o aromacie czerwonej porzeczki nadaje się do wielu sałatek, a także jako dodatek do wielu potraw. W małej ozdobnej buteleczce jest też doskonałym prezentem.

Składniki na 1,5  l octu:

  • 1 l octu winnego
  • 400 g świeżych czerwonych porzeczek
  • 6 łyżek miodu



Dokladnie wysterylizowac butelke i zakretke.
Umyc porzeczki i starannie je wysuszyc na papierowym reczniku, nastepnie wybrac dojrzale i nie zepsute owoce, przesypac je do butelki, dodac miód i ocet.
Ustawic butelke na slonecznym parapecie i wstrzasac nia raz dziennie.
Po ok. 2 tygodniach ocet uzyska wspaniały kolor i piekny aromat.
Wtedy nalezy przecedzic go przez przez sito i przelac do nowej, czystej butelki.
Od tego momentu ocet powinien być przechowywany w suchym i ciemnym miejscu.

Ocet przechowuje  sie kilka miesiecy,  w ozdobnej, malej buteleczce jest tez doskonalym prezentem.

6  DRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz