6 czerwca 2014

Sałatka z kozim serem i cukinią

Chyba nie muszę pisać o zaletach koziego sera. Z resztek sera powstało proste, szybkie, zdrowe i bardzo smaczne danie. Wystarczy trochę sałaty, koziego sera, cukinii, która doda mu dodatkowego „akcentu” i kilka pomidorków koktajlowych.


Składniki na 4 porcje:
  • cukinia (możliwie prosta)
  • kozi ser w rolce lub talarki
  • sól, pieprz
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • sok z cytryny

Z oliwy, octu balsamicznego, miodu, swiezo  wycisnietego soku z cytryny  i odrobiny  soli zrobic  lagodny sos winegret.

Cukinie umyc i pokroic wzdluz w cienkie paski. 
Kozi ser w rolce pokroic w plastry i owinac kazdy plaster paskiem cukinii tworzac  male roladki.
Roladki smazyc na oleju, az przybiora zloty kolor.
W miedzyczasie przygotowac salate, dodac przekrojone pomidorki i cytrynowy sos winegret.
Na koniec dodac roladki z sera i cukinii.
Zamiast koziego sera mozna uzyc innego, np. fety, a zamiast rukoli inny rodzaj salaty.

Zamiast koziego sera mozna uzyc innego, np. fety, a zamiast rukoli inny rodzaj salaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz