Chyba nie muszę pisać o zaletach koziego sera. Z resztek sera powstało proste, szybkie, zdrowe i bardzo smaczne danie. Wystarczy trochę sałaty, koziego sera, cukinii, która doda mu dodatkowego „akcentu” i kilka pomidorków koktajlowych.
Składniki na 4 porcje:
- cukinia (możliwie prosta)
- kozi ser w rolce lub talarki
- sól, pieprz
- rukola
- pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- miód
- sok z cytryny
Z oliwy, octu balsamicznego, miodu, swiezo wycisnietego soku z cytryny i odrobiny soli zrobic lagodny sos winegret.
Cukinie umyc i pokroic wzdluz w cienkie paski.
Kozi ser w rolce pokroic w plastry i owinac kazdy plaster paskiem cukinii tworzac male roladki.
Roladki smazyc na oleju, az przybiora zloty kolor.
W miedzyczasie przygotowac salate, dodac przekrojone pomidorki i cytrynowy sos winegret.
Na koniec dodac roladki z sera i cukinii.
Zamiast koziego sera mozna uzyc innego, np. fety, a zamiast rukoli inny rodzaj salaty.
Zamiast koziego sera mozna uzyc innego, np. fety, a zamiast rukoli inny rodzaj salaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz