19 sierpnia 2018

Mrożony krem

Tradycyjny mrożony krem, który smakuje z wieloma owocami, herbatnikami... i nie tylko. Idealny deser na upalne dni.

Składniki dla 4 osób:
  • 250 ml śmietany
  • 250 ml jogurtu
  • 1 żółtko
  • cukier (opcjonalnie)
  • laska wanilii
  • sól
  • 250 g brzoskwiń + ich sok
  • ok. 12 biszkoptów

Ubic smietane, wymieszac z zóltkiem, jogurtem, wanilia, sola i sokiem z posiekanych brzoskwin, na koniec dodac drobno pokrojone brzoskwinie.

Wylozyc podluzna foremke folia spozywcza i wlac czesc kremu, ulozyc na nim biszkopty, dodadac druga czesc kremu, znowu biszkopty i reszte kremu.
Wstawic do zamrazalnika na kilka godzin.
Gotowy deser latwo wyjac z foremki dzieki folii spozywczej, mozna tez zanurzyc foremke na chwile w goracej wodzie.

Blok zamrozonego kremu pokroic na kawalki 1-2 cm. Mozna go ozdobic sosem ze zmiksowanej brzoskwini i posypac pokruszonymi biszkoptami.

Podawac z sosem brzoskwiniowym, odrobina bitej smietany lub owocami.

2 komentarze:

  1. A ten krem nie zastyga na beton-baton? Raz robiłam takie cóś, co mi dała przepis koleżanka Włoszka (to się nazywało "dolce fragola"). Było bardzo smaczne, ale niemożebnie twarde...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie tak, ale jest to deser, który robi sie do zjedzenia "od razu", wiec w zasadzie nie musi byc calkiem zamrozony, chodzi tylko o to, aby zmienil swoja konsystencje. Tym sie wlasnie rózni od lodów.

      Usuń