20 lipca 2014

Sałatka z miodowymi pieczarkami

Bardzo smaczna sałatka z roszponki, karmelizowanych pieczarek i pomarańczy. Może być podawana jako uzupełnienie  do dań, z dodatkiem pieczywa lub jako samodzielne danie.


Składniki na 4 porcje:
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • ½ ząbka czosnku
  • malinowy ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 250 g pieczarek
  • 100 g roszponki
  • brązowy cukier
  • 1 łyżka miodu
  • kawałek masła
  • 100 g parmezanu

Sok pomaranczowy zagotowac i zredukowac do ok. 1/3 ilosci.
Obrac cebule i czosnek i drobno posiekac, zrobic dressing dodajac oliwe, ocet, sól i pieprz. 
Pieczarki umyc, pokroic, smazyc na masle przyprawiajac sola i pieprzem, a nastepnie dodac odrobine cukru, potem miód i przez chwile jeszcze karamelizowac. 
Przygotowac czastki pomaranczy. 
Salate skropic dressingiem, dodac czastki pomaranczy i pieczarki, skropic zageszczonym sokiem pomaranczowym.

Podawac posypana startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz