Bardzo smaczna sałatka z roszponki, karmelizowanych pieczarek i pomarańczy. Może być podawana jako uzupełnienie do dań, z dodatkiem pieczywa lub jako samodzielne danie.
Składniki na 4 porcje:
- 200 ml soku pomarańczowego
- 1 pomarańcza
- 1 cebula
- ½ ząbka czosnku
- malinowy ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 250 g pieczarek
- 100 g roszponki
- brązowy cukier
- 1 łyżka miodu
- kawałek masła
- 100 g parmezanu
Sok pomaranczowy zagotowac i zredukowac do ok. 1/3 ilosci.
Obrac cebule i czosnek i drobno posiekac, zrobic dressing dodajac oliwe, ocet, sól i pieprz.
Pieczarki umyc, pokroic, smazyc na masle przyprawiajac sola i pieprzem, a nastepnie dodac odrobine cukru, potem miód i przez chwile jeszcze karamelizowac.
Przygotowac czastki pomaranczy.
Salate skropic dressingiem, dodac czastki pomaranczy i pieczarki, skropic zageszczonym sokiem pomaranczowym.
Podawac posypana startym parmezanem.
Pieczarki umyc, pokroic, smazyc na masle przyprawiajac sola i pieprzem, a nastepnie dodac odrobine cukru, potem miód i przez chwile jeszcze karamelizowac.
Przygotowac czastki pomaranczy.
Salate skropic dressingiem, dodac czastki pomaranczy i pieczarki, skropic zageszczonym sokiem pomaranczowym.
Podawac posypana startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz