11 maja 2014

Łosoś z sosem pomarańczowym

Lekkie, szybkie i bardzo smaczne danie. Smażony łosoś z sosem pomarańczowym, który jest świetnym dodatkiem do łososia.


Składniki na 2 porcje:
  • 200 g fileta z łososia ze skórą na osobę
Sos pomarańczowy:
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 250 ml śmietany
  • dymka
  • kilka gałązek  kolendry lub pietruszki
  • kwiat gałki muszkatołowej
  • sól pomarańczowa 
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek 

Lososia posypac sola i pieprzem. Smazyc w oleju, najpierw strone ze skóra. Nastepnie  smazyc  ze  wszystkich  stron,  ale  nie  za  dlugo,  aby  byl soczysty.

Cebulke dymki drobno posiekac i krótko smazyc w oliwie, dodac sok pomaranczowy, kwiat galki muszkatolowej i krótko zagotowac.
Nastepnie dodawac pomalu smietane i gotowac na srednim ogniu, az do kremowej konsystencji.
Zmiksowac, dodac sól, pieprz, galazki kolendry lub pietruszki.


Podawac lososia  z sosem i swieza kolendra lub pietruszka.

2 komentarze:

  1. Co za kolor! W życiu bym nie połączyła śmietany z sokiem pomarańczowym, ale jak widać - niewiele się znam na wykwintnej kuchni. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, w tym nie ma nic wykwintnego, sos pomaranczowy jest najczesciej na bazie smietany (nie liczac chinskiej kuchni) tak samo jak wszystkie slodkie sosy do deserów, kremów i tortów. Poniewaz osobiscie nie lubie smaku kremów albo lodów smietankowych, moje wszystkie torty maja owocowe kremy, glównie cytrynowe albo pomaranczowe :)

      Usuń