Lekkie, szybkie i bardzo smaczne danie. Smażony łosoś z sosem pomarańczowym, który jest świetnym dodatkiem do łososia.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g fileta z łososia ze skórą na osobę
Sos pomarańczowy:
- 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 250 ml śmietany
- dymka
- kilka gałązek kolendry lub pietruszki
- kwiat gałki muszkatołowej
- sól pomarańczowa
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Lososia posypac sola i pieprzem. Smazyc w oleju, najpierw strone ze skóra. Nastepnie smazyc ze wszystkich stron, ale nie za dlugo, aby byl soczysty.
Cebulke dymki drobno posiekac i krótko smazyc w oliwie, dodac sok pomaranczowy, kwiat galki muszkatolowej i krótko zagotowac.
Nastepnie dodawac pomalu smietane i gotowac na srednim ogniu, az do kremowej konsystencji.
Zmiksowac, dodac sól, pieprz, galazki kolendry lub pietruszki.
Podawac lososia z sosem i swieza kolendra lub pietruszka.
Nastepnie dodawac pomalu smietane i gotowac na srednim ogniu, az do kremowej konsystencji.
Zmiksowac, dodac sól, pieprz, galazki kolendry lub pietruszki.
Podawac lososia z sosem i swieza kolendra lub pietruszka.
Co za kolor! W życiu bym nie połączyła śmietany z sokiem pomarańczowym, ale jak widać - niewiele się znam na wykwintnej kuchni. Buziaki!
OdpowiedzUsuńMarzyniu, w tym nie ma nic wykwintnego, sos pomaranczowy jest najczesciej na bazie smietany (nie liczac chinskiej kuchni) tak samo jak wszystkie slodkie sosy do deserów, kremów i tortów. Poniewaz osobiscie nie lubie smaku kremów albo lodów smietankowych, moje wszystkie torty maja owocowe kremy, glównie cytrynowe albo pomaranczowe :)
Usuń